uživo

Snijeg u Zagorju, vjetar rušio stabla u Slavoniji, nadrealne snimke iz Vojvodine: Pješčana oluja!

16.04.2024 u 18:20

Bionic
Reading

Najavljena promjena vremena stigla je u Hrvatsku, a u Zagrebu od jutra puše jak vjetar te je već zadao posla vatrogascima. Na sjeveru Hrvatske, a i u Sloveniji, pao je i snijeg

18:12 Pješčana oluja pogodila je pokrajinu Vojvodinu na sjeveru Republike Srbije, a osobito je loše bilo na cesti između mjesta Kula i Ruski Krstur.

17:55 U vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje u utorak je jak vjetar slomio stablo koje je palo na parkirani automobil, za sada nije poznato kolika je šteta na automobilu i ima li ozlijeđenih, a na mjestu događaja su policajci i vatrogasci.

Do pada stabla je došlo oko 14 sati na parkingu kod zgrade pošte u Borovu naselju. Ubrzo su na mjesto događaja stigli policajci, koji su napravili očevid, i vatrogasci koji su isjekli palo stablo.

U Slavoniji je poslije toplog i sunčanog prije podneva, popodne uslijedila promjena vremena, praćena jakim vjetrom i stvaranjem naoblake.

I temperatura je u nekoliko sati pala za 15-tak stupnjeva Celzija. U Osijeku i Slavonskom Brodu popodne je izmjereno oko 7, a u Gradištu kod Županje 8 Celzijevih stupnjeva.

17:00 Kiša i jak vjetar ometaju promet u centru Zagreba. Kiša i jak vjetar ometaju promet u centru Zagreba. Više pročitajte OVDJE.

15:56 Na vrhu Medvednice također pada snijeg što se vidi na kameri Žičare Sljeme.

15:41 Državni hidrometeorološki zavod objavio je temperature u gradovima širom Hrvatske izmjerene u 15h, pa se može vidjeti da su one drastično pale u odnosu na jučer kad je u većini zemlje bilo više od 25 stupnjeva. Tako je danas najniža temperatura u 15h izmjenera u Varaždinu, samo 4 stupnja Celzijevih, u Bjelovaru i Zagrebu 6, u Sisku i Daruvaru 7, Karlovcu 8, Osijeku 9... Najniža temperatura izmjerena u Hrvatskoj bila je ona na Medvednici, na Puntijarki, a iznosila je -0,2 stupnja.

15:39 Na Facebook stranici 'Volim Zagorje' objavljeno je nekoiko fotografija snijega koji pada.

15:35 Osječki vatrogasci izvijestili su da se na području grada odlomila grana i pala na automobile.

15:19 Snijeg pada i u slovenskom Celju, a najavljuje se da bi se mogao kretati prema zapadu i jugu zemlje te da bi koji centimetar snijega mogao pasti i u nizinama.

14:55 Za cijelu Hrvatsku izdan je meteoalarm zbog jakog vjetra, a za neke dijelove zbog grmljavinskog nevremena i poledice, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Crveni meteoalarm izdan je za područje Kvarnera zbog mjestimice olujne bure, a za Istru i Sjevernu Dalmaciju narančasti zbog jakog vjetra i grmljavinskog nevremena, dok je za ostatak zemlje izdan žuti meteoalarm.

14:52 Agencija za okoliš izdala je narančasto upozorenje za jugozapadni i središnji dio Slovenije zbog jakog vjetra. Za južnu polovicu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog snježnih uvjeta. Pale su temperature, ponegdje je, kao i u Hrvatskoj, zahladilo i više od 10 Celzijevih stupnjeva. Zahlađenje uz hladnu frontu sa sjeveroistoka napreduje prema zapadu zemlje. Ponegdje je već zahladilo i više od 10 °C. Puše jak sjeveroistočnjak. U sjevernoj Sloveniji počele su se pojavljivati ​​oluje, a oborine će se u sljedećih nekoliko sati pojačati, piše Agencija za okoliš, a prenosi N1.

'U pojasu od Gorenjske do Koruške očekuje se od 30 do 60 milimetara oborine. U višim predjelima, iznad oko 800 metara, može pasti oko 20 centimetara snijega', objavila je Agencija za okoliš Republike Slovenije (Arso).

14:45 Stablo na Slavonskoj aveniji na Žitnjaku srušilo se na parkirano vozilo, a pritom nije bilo ozlijeđenih, potvrdila je zagrebačka policija za Dnevnik.hr te dodala da su dobili dojavu poslije 11 sati.

  • +6
Jak vjetar u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

HRT javlja kako su im vatrogasci dojavili da su dosad imali osam intervencija vezanih uz otklanjanje stabala i granja te da ima i oštećenih automobila.

Snijeg u Đurmancu Izvor: tportal.hr / Autor: Foto čitatelja

Iz Zagorja, točnije iz Đurmanca čitatelj nam šalje i video snijega koji je padao u tom kraju.

Jak vjetar rušio je i štandove na glavnom zagrebačkom trgu, a vatrogasci su imali posla i u Gajevoj ulici, gdje je vjetar srušio grane na cestu.

  • +11
Vatrogasci uklanjaju posljedice nevremena u Gajevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema prognozi DHMZ-a, danas će u Zagrebu biti umjereno do pretežno oblačno te razmjerno vjetrovito. Povremeno će padati kiša, na širem području grada moguće i pljuskovi, a uglavnom na okolnom gorju susnježica i snijeg. Vjetar će biti umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni, lokalno i s olujnim udarima. Temperatura zraka u padu te će navečer biti oko 5 °C.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Oblačno i hladno najavljeno je i za sutra, no vjetar će se ipak smiriti.

  • +2
Jaki vjetar srušio je velik broj štandova na glavnom gradskom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL