postizborna križaljka

Analitičar: Grbin ima šanse za sastavljanje Vlade koliko i Hajduk za osvajanje titule

Bionic
Reading

Dvanaest je dana prošlo od provedenih parlamentarnih izbora. Pregovori o sastavljanju većine još traju, a danas je održana još jedna runda odvojenih pregovora Domovinskog pokreta sa SDP-om i HDZ-om. DIP je jutros objavio i konačne rezultate izbora. To znači da od sutra počinje teći rok od 20 dana za sazivanje Sabora (19. svibnja)

23:52 Pjevač Miroslav Škoro, osnivač Domovinskog pokreta koji je raskrstio s tom strankom, komentirao je pregovore o sastavljanju nove Vlade. 'Majka me je pokojna naučila, da kada nemam nešto lijepo za reći onda je bolje da ne kažem ništa', napomenuo je, ali je ipak odaslao dosta poruka gostujući u RTL Direktu. >>>Cijeli članak<<<

23:11 Analitičar Damir Jugo u Otvorenom je govorio o pregovorima HDZ-a i DP-a. 'Čak i da se dogodio najnevjerojatniji scenarij, da su se dogovorili oko svega, prvi ili drugi dan, sigurno ne bi to tako objavili i zapravo dezavuirali sve ono što su propagirali u izbornoj kampanji', zaključio je Jugo. >>>Cijeli članak<<<

22:02 Analitičar Jerko Trgorlić kazao je za N1 da se Vlada bez Andreja Plenkovića neće formirati. 'Hoće li Plenković otići ili će se otvoriti neka europska pozicija, to su nagađanja. Ako se ova Vlada formira njen premijer će biti Andrej Plenković. Dio te Vlade sigurno neće biti SDSS. Hoće li ih podržavati rukama iz Sabora, to je nešto drugo', kazao je.

Komentirao i nastojanje SDP-a da okupi većinu, navodeći da Peđa Grbin ima šanse za okupiti većinu kao i Hajduk za osvajanje titule: 'SDP nastoji odgoditi unutarstranačka preslagivanja i bitku koja im slijedi', pojasnio je.

20:57 Mario Radić obratio se medijima nakon sastanka Domovinskog pokreta i HDZ-a. Rekao je da još ništa nije dogovoreno i da su neka stajališta približena, a nije htio odgovoriti na pitanje je li bilo riječi o SDSS-u. 'Nastavit ćemo sastanke, vidjeli smo koje su teme koje moramo komunicirati, nismo još došli do većine', kazao je. >>>Cijeli članak<<<

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

20:51 Završio je sastanak u Banskim dvorima. 'Večeras je u konstruktivnom ozračju održan novi krug razgovora predstavnika Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta. Predstavnici stranaka su u procesu približavanja stajališta u pogledu formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade. Razgovori se nastavljaju tijekom ovog tjedna', objavio je Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a, nakon dvosatnog sastanka. >>>Cijeli članak<<<

20:47 RTL-ova reporterka Ana Mlinarić razgovarala je s Marijanom Puljak iz stranke Centar koja je bila na današnjim pregovorima ljevice i DP-a. 'Razgovarali smo i formalno i koji su datumi u igri kako bi izgledao neki timeline, neki raspored svih tih koraka. Osjetila sam iskrenu zainteresiranost. >>>Cijeli članak<<<

20:12 Reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina proučio je program DP-a te ga usporedio s onim što su svojim biračima obećali HDZ i SDP. 'Kada bi se pregovaralo samo o programima - pregovori bili već odavno gotovi', rekao je Biočina. Na upit koliko se DP-ov program tu poklapa s onim što su biračima obećali HDZ i SDP rekao je: 'Dosta se poklapa'.

Domovinski pokret na pregovorima u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

19:27 RTL-ova reporterka Dajana Šošić izvijestila je s Markova trga da su na pregovorima premijer Plenković, ministri Medved i Anušić, s iz DP-a Penava, Radić i Dabro.

'Došli su ovdje u Banske dvore ne na neki neutralni teritorij. Obje strane očekuju složene pregovore, ne očekuju neki konkretan dogovor. Ipak kažu da će nakon večerašnjeg sastanka stvari biti puno puno jasnije. Domovinski pokret dolazi s jasnim stavom, neće s SDSS-om. Kažu ako bude potrebe, opcija su im i novi izbori, tako da su na neki način digli tenzije pred ovaj današnji sastanak. Kako je tu poruku čuo Andrej Plenković jer bi odustajanje od manjina značio poraz te njegove politike. Ako bi se postigao dogovor, tražila bi se tako ta još jedna ruka uz Vesnu Vučemilović. To bi bilo 75 ruku. Mogla bi se još jedna potražiti, kako doznajemo, među redovima nacionalnih manjina, iako su oni poručili kako će ostati jedinstveni. Komplicirani su ovi pregovori', kazala je Dajana Šošić.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

18:54 Ako bi HDZ i Domovinski pokret formirali vladu, nedostaje im još dvoje ljudi, a glasine su da bi to mogla biti Vesna Vučemilović i Dario Zurovec koji tvrdi da ga nitko zvao.

'Da nema predstavnika medija ne bih ni znao da sam ja taj jer doslovno me nitko nije zvao', tvrdi Zurovec i dodaje da se ne bi priključio takvoj većini u kojoj su HDZ i Domovinski pokret. Pohvalio je predstavnike manjina. >>>Cijeli članak<<<

18:40 Pregovarački tim Domovinskog pokreta stigao je u Banske dvore gdje počinje novi krug pregovora s HDZ-om

18:16 Predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić uručio je predsjedniku Zoranu Milanoviću Konačne rezultate izbora zastupnika za Hrvatski sabor 2024. Prema Ustavu RH, nakon zaprimanja Konačnih rezultata izbora zastupnika za Hrvatski sabor Predsjednik Republike ovlašten je sazvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje koje se treba održati najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora. >>>Cijeli članak<<<

17:02 Mario Radić, politički tajnik Domovinskog pokreta, kazao je da su DP-ovci danas potvrdili da ne mogu ići zajedno s SDSS-om i Možemo. Nemaju ništa protiv nacionalnih manjina kao takvih. Također, osvrnuo se na izjavu Milorada Pupovca o 'političkoj segregaciji' SDSS-a. 'Kakva je to novokovanica? Hoće li sada svatko u Hrvatskoj tko nije u vlasti optužiti da je segregiran? To je vrlo nekorektno, stvaranje pritiska pod plaštom žrtve koji nije primjeren civilizacijskom nivou Hrvatske', poručio je Radić.

Nepomenuo je da još ništa nije dogovoreno, ni jedno ime nije izgovoreno za ministarstva. 'Iz svih ovih pregovora uopće nismo vidjeli koja bi to većina mogla biti. Mi imamo svoja ograničenja, Predsjedništvo i Sud časti', rekao je, dodajući da se DP ne boji novih izbora. 'Od naših stavova i prinicipa nećemo odustati'.

  • +9
Konferencija za medije Domovinskog pokreta Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Zahvalio je Peđi Grbinu što ne izlaze detalji o razgovorima. 'Nikoga nećemo ucjenjivati niti ćemo dati da nas ucjenjuju', rekao je. Nije mu jasno kakva bi to bila promjena izbornog zakona, jer to svatko tumači na svoj način. Potvrdio je da je s Grbinom razgovarao o datumu novih izbora, ali ne način kako je to procurilo u javnost da je DP tražio da to bude 15. rujna, već ga je pitao generalno o tome kao pravnika. >>>Cijeli članak<<<

15:48 Govoreći o sastavljanju Vlade, Nikola Grmoja ispričao je za Radio Mrežnicu kako je njegova ideja od početka da se pokuša pridobiti DP, a može ih se pridobiti tako da im se ponudi ključna uloga, prenosi Telegram njegove izjave s radija.

'Otvoreno smo rekli Penavi, bio je tu i Dabro i još jedan pregovarač. Rekli smo da nudimo da Penava bude predsjednik Sabora i da u godinu dana donesemo niz zakona u korist hrvatskih građana', rekao je Grmoja.

'Rekao sam otvoreno Penavi - vi iz DP-a birajte želite li Ivana Penavu ili Gordana Jandrokovića i Milorada Pupovca? Ne znam ima li za zastupnike DP-a jednostavnijeg izbora, svojeg predsjednika ili Jandrokovića i Pupovca. Vidio sam iskru u njegovim očima. Osjetio sam da on o tome ozbiljno razmišlja, ali ne znam kakva je situacija u ostatku DP-a', rekao je Grmoja.

Naveo je i da u DP-u ima ljudi s mutnim interesima. 'Nadam se da će prevladati Ivan Penava kao predsjednik jer ima puno veću popularnost od Marija Radića i da neće prevladati interesi i kapital iza te opcije', kazao je Grmoja te dodao da s Radićem nije komunicirao jer je on pregovarao s HDZ-om, a Penava pregovara s oporbom.

15:02 Moguća koalicija HDZ-a s Domovinskim pokretom neće ugroziti hrvatsku politiku prema EU i njezin položaj unutar nje, rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

'Ne, to neće biti ugroženo. Hrvatska je u skoro 11 godina članstva stabilna demokratska zemlja', rekao je Plenković, a u Bruxellesu je sudjelovao na godišnjoj konferenciji o budućem proračunu EU-a i sastao se s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

14:55 Domovinski pokret najavio je press konferenciju u 17 sati, a u 19 sati očekuje se nastavak pregovora s HDZ-om.

14:45 SDP-ova Mirela Ahmetović odgovorila je Plenkoviću koji je oporbu prozivao zbog govora mržnje.

'Nije govor mržnje lopovu reći da je lopov, a AP-u da vodi najkorumpiraniju Vladu u povijesti. Ali je govor mržnje za političke suparnike i njihove pristaše reći da su 'gamad i protuhrvatski ološ koje treba baciti na đubrište historije'. Citiram Plenkovićevog 'strica' Šeksa.

Nije govor mržnje lopovu reći da je lopov, a AP-u da vodi najkorumpiraniju Vladu u povijesti. Ali je govor mržnje za političke suparnike i njihove pristaše reći da su "gamad i protuhrvatski ološ koje treba baciti na đubrište historije". Citiram Plenkovićevog "strica" Šeksa.

14:05 Javnosti se obratio šef SDP-a Peđa Grbin nakon pregovora o sastavljanju Vlade s Domovinskim pokretom.

'Naš prijedlog je da se Sabor utemelji na antikorupcijskim temeljima. Prvi korak je status Ivana Turudića, čovjek koji ima veze s kriminalom ne može biti glavni državni odvjetnik. Korupcija je ogroman problem. Drugo pitanje je pitanje lex AP-a, stanje medijskih sloboda je zabrinjavajuće i u tom kontekstu rješavanje tog pitanja je prioritet', rekao je Grbin. >>> Cijeli članak<<<

14:00 Ministar obrane Ivan Anušić dao je izjavu o pregovorima. 'Razgovori teku kako smo i planirali, razgovarali smo dva ili tri puta, svakodnevno smo u komunikaciji, večeras ćemo imati još jedan sastanak i mislim da ćemo vrlo, vrlo brzo imati prijedlog za konstituiranje. HDZ će brzo sastaviti Vladu. DP je rekao da je SDSS neprihvatljiv i oni neće reterirati, što je okej. Poruka birača pokazuje jasnu volju da se Vlada upravo tako složi. Naravno da DP mora razgovarati s drugim opcijama - ako nađu zajednički cilj, okej, ali mislim da su DP i SDP po meni u ovom trenutku nespojivi', rekao je Anušić, prenosi N1.

DP ne želi SDSS, neće reterirati i to je OK. I volja hrvatskih birača je da se Vlada upravo tako složi.

12.52 Premijer Andrej Plenković sudjelovao je u Bruxellesu na godišnjoj konferenciji o budućem europskom proračunu. Na pitanje novinara rekao je da ne pregovaraju ni s kim drugim osim s Domovinskim pokretom.>>>Cijeli članak<<<

12.26 Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove Vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima. >>>Cijeli članak<<<

12.01 SDP-ovci su stigli u hotel u kojem pregovaraju s DP-om. DP u 16 sati ima Predsjedništvo stranke te ih u 19 sati čeka nastavak pregovora s HDZ-om.

10.17 Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su održani 17. travnja, su konačni, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo (DIP), čiji će predsjednik Radovan Dobronić te rezultate uručiti predsjedniku Republike >>>Cijeli članak<<<

10.00 'Vjerujem da ćemo ovaj tjedan imati makar obrise rješenja u kojem smjeru će ići nova hrvatska Vlada ili parlamentarna većina, ali ono što je bitno reći za Domovinski pokret je da smo spremni na obje opcije - i na dogovor o sastavljanju Vlade i na nove izbore, ako bude trebalo. Znači, DP nije spreman odustati od svojih ključnih politika ni po koju cijenu', naglasio je u na HRT-u Josip Dabro iz Domovinskog pokreta.

9.40 'Ovo je prilika da se moć odlučivanja vrati tamo gdje je mjesto, tamo gdje su građani, a to je Hrvatski sabor. Kroz Hrvatski sabor možemo donijeti one odluke oko kojih se možemo složiti, a vjerujem da se oko antikorupcije i poteza koje moramo napraviti u pravosuđu i oko ukidanja Lex AP-a možemo svi složiti, i nakon toga vidjeti što i kako dalje', rekao je za HRT Mišel Jakšić (SDP).

Nove izbore ne očekuje. 'Povijest hrvatske politike nam govori da se uvijek pojavi nekoliko ruku koje su spremne spasiti vladajuću većinu, pogotovo ako je HDZ-ova. Sjetimo se samo Bandića i žetončića. Kad bismo gledali što smo pričali i radili u protekle četiri godine, tada bi omjer za formiranje antikorupcijske većine u Saboru bez HDZ-a bio sto naprema nula upravo za takvu većinu.'

8.54 Anka Mrak Taritaš ne vjeruje u tvrdnje HDZ-a da su pregovori o formiranju Vlade pri kraju >>>Cijeli članak<<<

7.30 Dario Zurovec (Fokus), gostujući na Radio Sljemenu, ponovio je stav stranke od prije nekoliko dana oko toga hoće li podržati HDZ u namjeri da sklopi većinu. Bi li podržao HDZ kad bi bio taj jezičac na vagi, odnosno kad bi bio zadnja ruka koja je potrebna da bi HDZ imao većinu od 76 glasova, odgovorio je: 'Vjerojatno ne.'

Na pitanje što bi rekao Andreju Plenkoviću da ga danas nazove, Zurovec je rekao 'da ga vjerojatno niti ne bude zvao'.

'Nemam uopće dojam da se vodi neki pregovori. Ako se HDZ već dogovorio s DP-om, a manjine su rekle da će podržati HDZ, onda već imaju većinu', rekao je Zurovec na Radio Sljemenu.

6.33 Bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor komentirala je na X-u pregovore o budućoj vladajućoj većini.

'Naime kaj; većina ljudi koji su izabrani u Sabor ima cijenu za cjenjkanje. Markice s cijenama vise im niz pohabane političke kaputiće i suknjice. A neki su već i na sniženju', napisala je Kosor.

6.28 Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić, koji su otišli s liste Mosta i Suverenista, i dalje čvrsto stoje kod svoga NE HDZ-u i spremni su na široko saborsko okupljanje protiv te stranke.

Nezavisni zastupnik Nino Raspudić rekao je da im nije nevažno tko je predsjednik Sabora, 'ali ajmo najprije vidjeti može li se sjesti za stol i može li se postići taj širi dogovor'.

6.20 Pojavile su se spekulacije da bi se Vučemilović mogla pridružiti koaliciji HDZ-a i Domovinskog pokreta u slučaju njihovog eventualnog dogovora. Ona je poručila tijekom vikenda da nije sklona ostanku stranke u opoziciji ako Domovinski pokret postane dio nove saborske većine.

Ako bi došlo do tog dogovora, s njezinim glasom ta bi koalicija imala 75 ruku i do 76 bi im nedostajao jedan glas. Sada se, kako je prenio RTL, počelo spekulirati da bi taj glas mogao donijeti Dario Zurovec iz Fokusa, a koji je ranije rekao da ne planira ići s HDZ-om.

  • +8
Vesna Vučemilović Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX