dobar razlog

Europski premijer: Naše Patriote i S-300 nećemo isporučiti Ukrajini

28.04.2024 u 19:23

Bionic
Reading

Jedan od europskih saveznika Ukrajine odbija predati sustave protuzračne obrane Patriot, jer kaže da su mu potrebni za zaštitu vlastitog zračnog prostora

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je u intervjuu za grčku novinsku kuću Iefimerida da njegova zemlja neće isporučiti Ukrajini raketne sustave Patriot ili S-300.

'Grčka je poduprla Ukrajinu na različite načine, uključujući obrambena sredstva. Međutim, od samog početka smo rekli da ne možemo dati obrambene sustave koji su ključni za naše sposobnosti odvraćanja', rekao je u četvrtak, prema prijevodu Ukrajinske Pravde koji prenosi Business Insider.

Atena je opskrbila Kijev tisućama raketa, pješačkih vozila, visokoeksplozivnih zapaljivih sredstava, streljiva i protutenkovskih raketa otkako je Rusija pokrenula invaziju punog opsega u veljači 2022., piše Reuters. Nada se ukazala prošlog mjeseca kada je Grčka navodno razmatrala slanje Ukrajini svojih raketa protuzračne obrane ruske proizvodnje S-300, ako uspije nabaviti MIM-104 Patriot američke proizvodnje, prema grčkim medijima. Dogovor s SAD-om za zamjenu sustava Patriot stacioniranog u Ateni ili sustava S-300 stacioniranog na Kreti također je bio izgledan, no čini se da se Micotakis u intervjuu povukao iz toga.

  • +5
Patriot Izvor: EPA / Autor: PAWEL SUPERNAK

'Sustavi protuzračne obrane koje ste spomenuli ključni su za zaštitu zračnog prostora Grčke i neće biti isporučeni Ukrajini', rekao je u intervjuu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije ovog mjeseca rekao je da je Ukrajini potrebno 25 sustava Patriot sa između šest i osam baterija svaki kako bi se u potpunosti zaštitila. Ukrajina trenutno ima između tri i pet Patriota, a točan broj i mjesto njihovog raspoređivanja drži se u tajnosti.