SKRIVENI MOTIVI

SAD preko off-shore kompanija kupio 81 neupotrebljivi bombarder od Kazahstana

29.04.2024 u 08:43

Bionic
Reading

SAD je od Kazahstana nabavio 81 zastarjeli borbeni zrakoplov iz sovjetske ere, izvijestio je Kyiv Post

Kazahstan, koji unapređuje svoju zračnu flotu, prodao je na aukciji 117 borbenih i bombarderskih zrakoplova iz sovjetske ere, uključujući presretače MiG-31, lovce bombardere MiG-27, lovce MiG-29 i bombardere Su-24 iz 1970-ih i 1980-ih. Deklarirana prodajna vrijednost bila je milijarda kazahstanskih tenga, piše Kyiv Post, ili 2,26 milijuna dolara, što je jednako prosječnoj vrijednosti za svaki avion od 19.300 dolara.

SAD je kupio 81 stari, neupotrebljivi ratni zrakoplov, objavio je ukrajinski kanal Insider UA na Telegramu, prema Postu. Motiv američke kupnje ostaje neotkriven, rekao je Post, ali je ukazao na mogućnost njihove upotrebe u Ukrajini, u kojoj su slični zrakoplovi u službi.

Prodaja je obavljena preko off-shore kompanija, rekao je Reporter, portal za vijesti na ruskom engleskom jeziku. S obzirom na kontinuirano oslanjanje Ukrajine na oružje iz sovjetske ere, zrakoplov bi mogao poslužiti ili kao izvor rezervnih dijelova ili biti strateški raspoređen kao mamac na aerodromima, piše Post.

Mikojan MiG-31 bio je nadzvučni presretač dizajniran za obranu sovjetskog zračnog prostora, prema portalu Airforce Technology. Igrao je ključnu ulogu tijekom Hladnog rata.

Izveden iz MiG-a 23, MiG-27 bio je jurišni zrakoplov i djelovao je u sukobima poput Sovjetsko-afganistanskog rata. MiG-29 briljirao je u borbi zrak-zrak, široko se izvozio i još uvijek je u službi nekih zračnih snaga.

Unatoč starosti, Su-24 — taktički bombarder za sve vremenske uvjete — ostaje u službi nekoliko zračnih snaga, uključujući ruske Zračne svemirske snage i Ukrajinske zračne snage.

Kazahstan, bivši dio Sovjetskog Saveza, održavao je bliske veze s Rusijom i povijesno je bio jedan od njezinih najjačih saveznika. No odnos se promijenio otkako su Rusi izvršili invaziju na Ukrajinu, a Kazahstan se više priklonio Zapadu, što je izazvalo bijes nekih u Rusiji.

Napori te srednjoazijske zemlje da unaprijedi svoje vojne sposobnosti podudaraju se s njezinim sve većim angažmanom sa zapadnim državama, signalizirajući odmak od povijesnih veza s Moskvom, prema analizi Kyiv Posta.

Državni tajnik Antony Blinken posjetio je Kazahstan u ožujku 2023. te je rekao da SAD snažno podupire 'njegovu neovisnost i njegov teritorijalni integritet', prenosi novinska agencija AFP.

Neki od ruskih propagandista sugerirali su da bi Rusija trebala pripaziti na Kazahstan nakon svoje invazije na Ukrajinu.

Tako je komentator Vladimir Solovjov rekao da njegova zemlja 'mora obratiti pozornost na to da je Kazahstan sljedeći problem jer tamo mogu započeti isti nacistički procesi kao u Ukrajini'.

Sporazumi o trgovini, obrazovanju, okolišu i opskrbi mineralima odražavaju produbljivanje veza između Kazahstana i zapadnih zemalja dok se suočava s geopolitičkim izazovima koje postavljaju susjedne zemlje poput Rusije, Kine, Afganistana i Irana.