vremenska prognoza

Vraća se sunčanije vrijeme, penju se i temperature

10.05.2024 u 07:02

Bionic
Reading

Idućih dana sunčanije i toplije, ali i dalje ne sasvim stabilno pa su poslijepodne mogući lokalni pljuskovi. Bura će oslabjeti, a od utorka opet jača južina.

U petak stabilnije i većinom toplije, rijetko mogući pljuskovi

Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti uglavnom sunčan. No, od sredine dana ponegdje prolazno više oblaka pri čemu može biti mjestimične kiše, pa u i obliku pljuska. Najviša temperatura od 22 do 24 °C.

Podjednake poslijepodnevne vrijednosti i u središnjoj Hrvatskoj, a jutarnje od 8 do 11 °C. Ponegdje će puhati umjeren sjeveroistočnjak te će prevladavati sunčano.

Obilje sunčanog vremena i u Gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu, također uz sjeveroistočnjak, a na moru uz buru, podno Velebita lokalno još s olujnim udarima. Mjestimice će na moru u drugom dijelu dana okrenuti na sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka u Lici i Gorskom kotaru od 18 do 21 °C, a na obali i otocima te u unutrašnjosti Istre između 22 i 25 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije temperatura u najtoplijem dijelu dana od 23 do 26 °C. Dan će pritom biti pretežno sunčan, uz slabu i umjerenu buru, samo mjestimice na udare jaku, a sredinom dana i popodne ponegdje sjeverozapadnjak.

Na krajnjem jugu Hrvatske bura će puhati ujutro te ponovno navečer, a sredinom dana jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. More malo do umjereno valovito. Uz to, prevladavat će sunčano s najvišom temperaturom zraka od 23 do 26 °C, no poslijepodne nije isključen pokoji lokalni pljusak.

Sunčanije i toplije, ali ne i sasvim stabilno

Većinom sunčano i ugodno toplo u kopnenim područjima i sljedećih dana. U popodnevnim satima mjestimice može biti ponekog pljuska ili malo kiše, ponajprije u nedjelju i ponedjeljak, a u jutarnjim satima rijetko je moguća kratkotrajna magla.

Na Jadranu do kraja ovog tjedna te na početku novog podjednaka temperatura kao u četvrtak i petak, uz obilje sunca, a bura će potpuno oslabjeti. U nedjelju i ponedjeljak mjestimice će puhati umjeren jugozapadnjak, u ponedjeljak je moguće i jugo. Samo rijetko može biti pokojeg poslijepodnevnog pljuska, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.