STIže najavljeno pogoršanje

Šest županija je pod meteoalarmom, evo dokad će trajati ružno vrijeme

07.05.2024 u 08:28

Bionic
Reading

Promjenljivo, na zapadu pretežno oblačno, mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, u unutrašnjosti lokalno moguće izraženi, na jugu zemlje uglavnom suho, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za utorak

Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, uz pljuskove i jači. Na Jadranu većinom umjereno do jako jugo, navečer u slabljenju.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 18 i 23 Celzijeva stupnja, na istoku ponegdje malo viša.

U vremenskoj prognozi za Meteo kutak HRT-a, Zoran Vakula objavio je da slijede nestabilniji dani, na kopnu i svježiji, većinom uz povremenu kišu. Oborine će često biti u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u utorak i srijedu, kad će jačati bura.

Prema kraju dana sve nestabilnije

U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu jutro djelomice sunčano, a zatim slijedi porast naoblake i popodne mjestimice kiša, lokalno i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjetar će biti slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Najniža temperatura zraka oko 13 °C, a najviša između 23 i 25 °C. U središnjoj Hrvatskoj bit će svježije i oblačnije, a od sredine dana krenut će kiša.

Ponegdje su mogući obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. Puhat će do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Na sjevernom Jadranu povremeno umjereno jugo i južni vjetar. Kiše će biti već prijepodne, no u drugom dijelu dana, uglavnom prema otocima bit će kraćih sunčanih razdoblja.

Najviša temperatura zraka od 17 do 20 °C. I u Dalmaciji oblačnije, uz povremenu kišu uglavnom u najsjevernijim krajevima, a tek navečer i drugdje, u obliku lokalnih pljuskova. Puhat će umjereno do jako jugo pa će more biti umjereno valovito. Podjednako vjetrovito i valovito i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će kiše vjerojatno biti tek prema noći. Najniža temperatura zraka između 14 i 17 °C, u zaobalju niža. Najviša od 21 do 23 °C.

Oglašen Meteoalarm u 6 županija

Žutom bojom DHMZ je označio osječku regiju zbog mogućih obilnih oborina praćenih grmljavinom, a moguća je i tuča. Oborine s grmljavinom najavljene su i u zagrebačkoj te karlovačkoj regiji.

Žuti meteoalarm vrijedi i u sjevernoj Dalmaciji zbog mogućeg snažnog juga na širem šibenskom području. Žutom bojom je označena i srednja Dalmacija, također zbog jakog juga. Slično se očekuje i u južnoj Dalmaciji, s udarima juga od 65-75 km/h.

Idućih nekoliko dana promjenjivo

Srijeda će na kopnu biti promjenjiva s povremenom kišom, lokalno praćenom i grmljavinom, ali od četvrtka će postupno biti stabilnije. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura zraka bez veće promjene, a jutro u petak manje toplo.

U srijedu će na Jadranu biti nestabilno i mjestimice kišovito, osobito prema jugu gdje može biti neverina. Uz jačanje bure, kiše u srijedu još može biti u Dalmaciji, ali prema petku će biti sve manje oborina. Prema kraju radnog tjedna će jaka, na udare uglavnom podno Velebita i olujna bura, slabjeti i okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak. Od četvrtka danju toplije, objavio je Meteo kutak HRT-a.