u selu masanči

[VIDEO] U središnjoj Aziji izbio novi etnički sukob, osam ubijenih, zapaljene desetine kuća, policija uhitila 50-ak osoba

10.02.2020 u 15:45

Bionic
Reading

Osam ljudi je poginulo, a veći broj je ozlijeđen u nizu etničkih sukoba u nekoliko sela u južnoj kazahstanskoj pokrajini Žambil, priopćio je tijekom vikenda kazahstanski ministar unutarnjih poslova Jerlan Turgambajev

Prema njegovim riječima, u početnom sukobu u selu Masanči nedaleko od granice s Kirgistanom sudjelovalo je 70 osoba, nakon čega je iz drugih sela pristiglo još 300 ljudi. Zbog nereda je reagirala policija, a u sukobima s mještanima iz vatrenog oružja ranjena su dvojica policajaca.

Agencije javljaju kako je masa zapalila desetine kuća, poslovnih objekata i automobila. Policija je pak uhitila 47 osoba i zaplijenila dvije lovačke puške.

Kazahstanski predsjednik Kasim Žomart Tokajev istaknuo je da policija i Nacionalna garda drže situaciju pod kontrolom te je naglasio da je sigurnosnim snagama naredio održavanje mira u selima duž kazahstansko-kirgistanske granice.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Askar Šaigumarov

Riječ je o etničkim sukobima između Kazahstanaca i Dungana, muslimanskog naroda kineskog porijekla koji ne treba miješati s Ujgurima, iako dolazi iz iste kineske pokrajine Xinjiang. Dungani čine većinu u selima u okrugu Kordai, a zbog sukoba s Kazahstancima dio njih pobjegao je u susjedni Kirgistan, u kojem ih otprije živi značajan broj.

Sukob nije vjerski motiviran jer su oba naroda muslimani. Prema dostupnim informacijama, sukobi su potaknuti neriješenim pitanjima među Kazahstancima i Dunganima oko raspodjele vode i nestašice obradivih područja zbog porasta stanovništva.