BORBA ZA DJECU

Poznata lica u spotu za kampanju programa 'Moje mjesto pod suncem'

10.05.2024 u 16:29

Bionic
Reading

Kampanja borbe protiv dječjeg siromaštva, odnosno želja da se djeci osiguraju sretnija djetinjstva kroz riječki program "Moje mjesto pod suncem", upotpunjena je upravo objavljenim video spotom u kojem sudjeluju poznate osobe iz javnog života

Program "Moje mjesto pod suncem" trenutno radi s 62 djece ispod ruba siromaštva, kao i s njihovim roditeljima ili skrbnicima, sa željom da se toj djeci pruže mogućnosti koje su im zbog siromaštva oduzete. Program već 10 godina djeci pruža utočište i mjesto na kojemu mogu besplatno pohađati aktivnosti koje bi im inače bile nedostupne.

U programu im se osiguravaju školske instrukcije, psihosocijalna pomoć, a u suradnji s mnogim organizacijama u Rijeci, sportske, kulturno-umjetničke i druge aktivnosti. Glavni je cilj izvući djecu iz začaranog kruga siromaštva u kojemu se nalaze, i to upornim radom na jačanju njihovih talenata i sposobnosti.

Da bi se to moglo nastaviti, pokrenuta je kampanja prikupljanja novca, nazvana "Pet po pet i mijenjamo njihov svijet“, kojom se osigurava stručna i svaka druga podrška djeci. Poziva se na mjesečno doniranje po pet eura ili otvaranje trajnog naloga za uplatu.

Kako bi poruka doprla do što više građana snimljen je video spot u kojem sudjelovanje u kampanji potiču Janica Kostelić, Ivana Paradžiković, Maja Sever, Boris Jokić i Katja Matković, zvijezda filma "Dnevnik Pauline P." Glazbu i stihove za pjesmu u spotu napisao je Damir Urban.

Prigodom snimanja spota je Janica Kostelić istaknula da sudjeluje jer nismo svi rođeni pod sretnom zvijezdom. "Nekima je potreban mali poguranac da pronađu svoju sretnu zvijezdu, a nadam se da je 'Moje mjesto pod suncem' njihova sretna zvijezda koja će im olakšati svakodnevicu", rekla je. "Nažalost, ima puno djece kojoj pomoć treba, a ja ne mogu pomoći svima, ali zajedno možemo ostvariti puno želja", rekla je Katja Matković.

Prostor za djelovanje projekta "Moje mjesto pod suncem", na Pećinama u Rijeci, uređen je novcem prikupljenim nacionalnom donatorskom kampanjom riječke udruge Centar za kulturu dijaloga - CeKaDe tijekom 2020. i 2021., kojom se osiguralo 300 tisuća eura za potpunu prilagodbu i uređenje. U kampanji je partner bilo Sveučilište u Rijeci koje je udruzi ustupilo prostor.

Program "Moje mjesto pod suncem", koji provodi CeKaDe u suradnji s mnogobrojnim volonterima i donatorima, namijenjen je djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima, a pruža im sustavnu razvojnu potporu u stjecanju znanja i vještina te im omogućuje sudjelovanje u aktivnostima koje bi im inače bile nedostupne.