nastavak sukoba

Nove borbe na sjeveru Etiopije nakon petomjesečnog primirja

24.08.2022 u 22:21

Bionic
Reading

Borbe su se u srijedu ponovno vodile na sjeveru Etiopije, na području uz granicu s pokrajinom Tigrajom, između tigrajskih pobunjenika i savezne vlade koji se međusobno optužuju za prekid petomjesečnog primirja

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres rekao je da je 'zaprepašten i tužan' zbog nastavka sukoba i pozvao je 'odlučno na trenutni prekid neprijateljstva i na obnovu mirovnih pregovora' između vlade i pobunjenika, dok su se i Sjedinjene Države zauzele za 'trajno i bezuvjetno primirje'.

Afrička unija, čije je sjedište u Addis Abebi i koja mjesecima pokušava dovesti sukobljene strane za pregovarački stol, pozvala je na 'deeskalaciju' i ponovno istaknula 'svoju opredijeljenost za suradnju sa stranama radi pružanja potpore dogovornom političkom procesu u interesu zemlje'.

U srijedu ujutro pobunjeničke vlasti Tigraja optužile su etiopsku saveznu vladu da vodi 'ofenzivu velikih razmjera' na njihove položaje. Etiopske savezne snage su 'počele ofenzivu jutros rano oko 5 sati, branimo naše položaje', rekao je za AFP glasnogovornik tigrajskih pobunjenika Getachew Reda. 'Zanemarivši mnoge mirovne prijedloge etiopske vlade', tigrajske snage su 'danas počele napad u 5 sati i prekinule primirje', uzvraća vlada u priopćenju, pozivajući međunarodnu zajednicu da 'pritisne' pobunjenike.

  • +7
Prosvjed u Etiopiji Izvor: EPA / Autor: STR

Ovo područje je uglavnom odsječeno od ostatka zemlje i nije moguće neovisno provjeriti informacije koje dolaze od dviju strana. Ovo je prvi veći sukob nakon primirja postignutog krajem ožujka koji se uglavnom poštovao i omogućio postupni nastavak dolaska humanitarne pomoći u ovu pokrajinu koja je na rubu gladi.