epidemija se bliži vrhuncu

Broj umrlih od gripe u Zagrebu mjesec i pol porastao na 14

16.01.2019 u 07:34

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti od 1. prosinca do 15. siječnja od gripe i upale pluća umrlo je 14 pacijenata

Informaciju je za Večernji list potvrdio pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike dr. Rok Čivljak, a kaže kako je uglavnom riječ bilas o starijim i kroničnim bolesnicima.

'Kod nekih je bila potvrđena gripa, kod nekih se ona pretpostavlja prema kliničkoj slici. Dio preminulih pacijenata imao je i gripu i pneumoniju (upalu pluća, op. a.), neki samo gripu ili samo pneumoniju', objasnio je Čivljak.

Dodao je i kako godišnje od gripe i upale pluća umre između 500 i 600 osoba, ali da statistika ne broji gripu kao uzročnika smrti jer se ona bilježi samo ako je laboratorijski dokazana. Zbog toga je, napominje, broj prijavljenih slučajeva gripe uvijek manji od stvarnog broja oboljelih.

Broj oboljelih od gripe je prošli tjedan premašio 3000, a vrhunac epidemije očekuje se u sljedeća dva tjedna, nakon čega bi broj oboljelih trebao postupno padati, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gripa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia