krenula masovna tužba

Prisiljeni priznati: Ovo cjepivo protiv covida izazvalo je nuspojavu razornog učinka

30.04.2024 u 10:53

Bionic
Reading

U sudskim dokumentima farmaceutska kompanija priznaje da njihovo cjepivo protiv covida može uzrokovati rijetke nuspojave

AstraZeneca je tužena u kolektivnoj tužbi zbog tvrdnji da je njezino cjepivo uzrokovalo smrt i ozbiljne nuspojave u desecima slučajeva. Farmaceutski div je prvi put u sudskim dokumentima priznao da njegovo cjepivo protiv covida može uzrokovati rijetku nuspojavu, a taj zaokret mogao bi otvoriti put isplati više milijuna funti, piše Telegraph.

U tužbi se navodi da je cjepivo, razvijeno sa Sveučilištem u Oxfordu, uzrokovalo smrt i druge ozbiljne posljedice u desecima slučajeva. Odvjetnici tvrde da je izazvalo nuspojavu koja je imala razoran učinak.

Prvu tužbu podnio je prošle godine Jamie Scott, otac dvoje djece koji ima trajne posljedice nakon što je dobio krvni ugrušak uz krvarenje na mozgu, što ga je spriječilo da radi poslije primanja cjepiva u travnju 2021. Iz bolnice su tri puta zvali njegovu suprugu da joj kažu da će joj muž umrijeti.

Kompanija osporava tvrdnje, iako je u pravnom dokumentu podnesenom Visokom sudu u veljači prihvatila tvrdnju da njezino cjepivo protiv covida 'može, u vrlo rijetkim slučajevima, izazvati TTS'.

Od AstraZenece oštećeni traže 100 milijuna funti

TTS – što je kratica za trombozu s trombocitopenijskim sindromom – uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka i nizak broj krvnih pločica.

Pedeset i jedna tužba podnesena je Visokom sudu, a žrtve i njihovi rođaci traže odštetu procijenjenu na 100 milijuna funti.

Priznanje AstraZenece – izneseno u obrani na Scottovu tužbu na Visokom sudu – uslijedilo je nakon intenzivnih pravnih natezanja. To bi moglo dovesti do isplata ako farmaceutska tvrtka prihvati da je cjepivo bilo uzrok ozbiljne bolesti i smrti u određenim slučajevima. Vlada se obvezala preuzeti pravne obaveze AstraZenece.

U pismu odgovora poslanom u svibnju 2023., AstraZeneca rekla je Scottovim odvjetnicima da 'ne prihvaća to da je TTS uzrokovan cjepivom na generičkoj razini'. Ipak, u pravnom dokumentu podnesenom Visokom sudu u veljači kompanija je izjavila:

'Priznaje se da cjepivo AZ može, u vrlo rijetkim slučajevima, uzrokovati TTS. Uzročni mehanizam nije poznat. Nadalje, TTS se također može pojaviti bez cjepiva AZ (ili bilo kojeg drugog cjepiva). Uzročna veza u svakom pojedinačnom slučaju bit će predmet vještačenja.'

Odvjetnici tvrde da je cjepivo AstraZeneca-Oxford 'neispravno' i da je njegova učinkovitost 'jako precijenjena', no to su tvrdnje koje kompanija odlučno poriče.

Znanstvenici su prvi put identificirali vezu između cjepiva i nove bolesti, koju su nazvali cjepivom izazvana imunološka trombocitopenija i tromboza (VITT), još u ožujku 2021., nedugo nakon što je počelo cijepljenje protiv covida.

Odvjetnici tužitelja tvrde da je VITT podskup TTS-a, iako se čini da AstraZeneca ne priznaje taj izraz.

Kate Scott, supruga oštećenog, rekla je za Telegraph: 'Svijet medicine već dugo priznaje da je VITT uzrokovan cjepivom. Samo je AstraZeneca postavila pitanje je li Jamiejevo stanje uzrokovano tim ubodom. Trebale su tri godine da dođe do ovog priznanja. To je napredak, ali mi bismo voljeli vidjeti više od njih i vlade. Vrijeme je da se stvari brže pokrenu.

Nadam se da ovo prihvaćanje znači da ćemo to moći riješiti prije nego kasnije. Trebamo ispriku, pravednu naknadu za našu obitelj i druge obitelji koje su pogođene. Istina je na našoj strani i nećemo odustati', navela je Scott.

'Sigurnost pacijenata naš je najveći prioritet'

Sarah Moore, partnerica u odvjetničkom uredu Leigh Day, koja je podnijela tužbu u ime klijenata, rekla je: 'AstraZeneci je trebala godina dana da službeno prizna da njihovo cjepivo može uzrokovati razorne krvne ugruške, iako je ta činjenica široko prihvaćena u kliničkoj zajednici od kraja 2021.

U tom kontekstu, nažalost, čini se da AZ, vlada i njihovi odvjetnici više žele igrati strateške igre i skupljati pravne naknade nego ozbiljno se baviti razornim utjecajem koji je njihovo cjepivo imalo na živote naših klijenata.'

U priopćenju je AstraZeneca rekla: 'Suosjećamo sa svima koji su izgubili svoje voljene ili prijavili zdravstvene probleme. Sigurnost pacijenata naš je najveći prioritet, a regulatorna tijela imaju jasne i stroge standarde kako bi osigurala sigurnu upotrebu svih lijekova, uključujući cjepiva.

Na temelju dokaza u kliničkim ispitivanjima i podataka iz svijeta, cjepivo AstraZeneca-Oxford neprestano se pokazivalo kao sigurnosno prihvatljivo, a regulatori diljem svijeta dosljedno tvrde da dobrobiti cijepljenja nadmašuju rizike od iznimno rijetkih potencijalnih nuspojava.'

Tvrtka ističe da su informacije o proizvodu koje se odnose na cjepivo ažurirane u travnju 2021., uz odobrenje regulatora Ujedinjenog Kraljevstva, kako bi uključile 'mogućnost da cjepivo AstraZeneca-Oxford može, u vrlo rijetkim slučajevima, biti okidač za TTS'. Međutim ne priznaje tvrdnje da je napravljen zaokret u priznavanju da cjepivo može uzrokovati TTS u sudskim dokumentima.

Neovisne studije pokazuju da je cjepivo AstraZeneca bilo učinkovito u borbi protiv pandemije, spasivši više od šest milijuna života diljem svijeta u prvoj godini uvođenja. Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da je 'sigurno i učinkovito za sve osobe u dobi od 18 i više godina' te da je štetan učinak koji je potaknuo pravni postupak 'vrlo rijedak'.

AstraZenecu više ne koriste u Ujedinjenom Kraljevstvu

Cjepivo – koje je Boris Johnson prilikom lansiranja najavio kao 'trijumf britanske znanosti' – više se ne koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U mjesecima nakon pojave na tržištu znanstvenici su identificirali potencijalno ozbiljne nuspojave tog cjepiva. Tada je preporučeno da se mlađima od 40 godina ponudi alternativa jer je rizik od cjepiva AstraZenece veći od štete koju uzrokuje covid.

Odvjetnici, zastupajući obitelji koje tuže tvrtku, tvrde da cjepivo nije bilo sigurno koliko su pojedinci imali pravo očekivati. Oni tuže tvrtku sa sjedištem u Cambridgeu prema Zakonu o zaštiti potrošača iz 1987.

Scottovi odvjetnici tvrdili su da je pretrpio 'osobne ozljede i posljedične gubitke zbog imunološke tromboze s trombocitopenijom (VITT) izazvane cjepivom', a cijepio se 23. travnja 2021. cjepivom AstraZenece.

Sumnja se da je najmanje 81 smrt u UK-u povezana s nuspojavama

Službeni podaci Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) pokazuju kako se sumnja da je najmanje 81 smrtni slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu povezan s nuspojavama cjepiva, uzrokujući zgrušavanje krvi kod ljudi koji su također imali nisku razinu krvnih pločica. Ukupno je jedna od pet osoba koja je patila od tog stanja umrla od posljedica, prema brojkama MHRA-e.

Vlada vodi program kompenzacije za one koji su pretrpjeli nuspojave cjepiva, ali oštećeni tvrde da je jednokratna isplata od 120.000 funti neadekvatna. Brojke dobivene temeljem zahtjeva za pristup informacijama pokazuju da je od 163 isplate, koje je vlada izvršila do veljače ove godine, najmanje 158 otišlo primateljima cjepiva AstraZenece.

Shema plaćanja štete od cjepiva daje naknadu onima koji trpe posljedice zbog nuspojava ili članovima obitelji umrlih. Manje od pet tih osoba primilo je cjepiva koja nije proizvela AstraZeneca.

Kompanija je ranije u sudskim dokumentima tvrdila da su zahtjevi koji su joj upućeni 'zbrkani' i 'pogrešni u kontekstu zakona'. U podnesku obrane naglašavali su da je odnos korist/rizik cjepiva bio i ostao pozitivan.

AstraZeneca je druga najveća javno uvrštena tvrtka u Ujedinjenom Kraljevstvu, s tržišnom kapitalizacijom većom od 170 milijardi funti. Njen izvršni direktor, sir Pascal Soriot, najplaćeniji je šef među FTSE 100 kompanija, sa zaradom od blizu 19 milijuna funti.