EU IZBORI

Tko ostaje, a tko se od najaktivnijih zastupnika o tech pitanjima oprašta od Bruxellesa

07.05.2024 u 09:48

Bionic
Reading

Samo mjesec dana ostalo je do izbora za Europski parlament u lipnju. Neki od najproduktivnijih zastupnika za tech pitanja nadaju se da će biti ponovno izabrani na pet godina

Euronews je provjerio koji su zastupnici u Europskom parlamentu - oni koji su se bavili pitanjima regulacije društvenih platformi do Zakona o umjetnoj inteligenciji i kibernetičkoj sigurnosti - gotovo sigurni za novi mandat, a koji se opraštaju od Bruxellesa.

Brando Benifei (Italija/S&D)

Brando Benifei je talijanska polovica dua za Zakon o umjetnoj inteligenciji, uz Rumunja Dragosa Tudorachea. Benfei, koji je 2014. u dobi od 28 godina izabran za zastupnika EU-a, ne samo da je sudjelovao u radu Parlamenta na Zakonu o umjetnoj inteligenciji, već se bavio temama poput sigurnosti igračaka i jedinstvenog tržišta. Nekoliko je puta najavio da će još više raditi na umjetnoj inteligenciji u sljedećem mandatu.

Axel Voss (Njemačka/EPP)

Axel Voss ušao je u parlament 2009. i postao jedan od najistaknutijih njemačkih zastupnika kad je riječ o tehnologiji. Voss je član Odbora za pravna pitanja i bio je aktivan oko Zakona o umjetnoj inteligenciji. U prethodnom mandatu imao je ključnu ulogu u reformi autorskih prava i Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR) u EU. Za sljedeći mandat Voss je pozvao na reformu pravila o podacima. On je peti na demokršćanskoj listi njemačke regije Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Birgit Sippel (Njemačka/S&D)

Većina ljudi pamti Birgit Sippel, koja je u parlamentu od 2009., po njezinoj borbi za e-privatnost, e-dokaze i protiv seksualnog zlostavljanja djece (CSAM), kao i po njezinoj uključenosti u pitanja migracija. Zauzela je peto mjesto na listi svoje stranke, povećavajući vjerojatnost da će ostati u Bruxellesu.

Eva Maydell (Bugarska/EPP)

Jedna je od najpoznatijih zastupnica čije se ime ističe kad je riječ o Zakonu o čipovima, umjetnoj inteligenciji i pravilima o podacima. Bugarka Eva Maydell je s 28 godina ušla u Parlament 2014. kao najmlađa zastupnica u demokršćanskoj stranci EPP.

Kim van Sparrentak (Nizozemska/Zeleni-EFA)

Kim van Sparrentak, koja je 2019. izabrana preferencijalnim glasovima za zastupnicu u EU, četvrta je na zajedničkoj listi nizozemskih laburista i zelenih, što joj gotovo jamči još jedan mandat. Van Sparrentak se, među ostalim, usredotočila na teme kao što su AI i radnička prava. Poručila je da se i u sljedećem mandatu želi boriti za ljudski pristup tehnologiji.

Luukas Ilves (Estonija/Renew)

Luukas Ilves je zamjenik glavnog tajnika za digitalni razvoj u estonskom ministarstvu gospodarstva i komunikacija. Radio je u ministarstvu obrane te zemlje te kao estonski glavni službenik za informiranje, prateći tehnološke teme. Sin je Toomasa Hendrika Ilvesa, također zastupnika u Europskom parlamentu od 2004. do 2006., koji je iz Parlamenta otišao kako bi postao predsjednik Estonije, a ona se često navodi kao najviše digitalizirana država Europe. Luukas Ilves rekao je da EU mora sustići SAD i Kinu kada je u pitanju umjetna inteligencija.

Nova utrka

Utjecajni zakonodavac za umjetnu inteligenciju Svenja Hahn (Njemačka/Renew) također se planira ponovno kandidirati, kao i Maltežanin Alex Agius Saliba (S&D). Marcel Kolaja (Češka/Zeleni-EFA) i Christel Schaldemose (Danska/S&D) također su na listama.

Ključni nizozemski zakonodavac za kibernetičku sigurnost Bart Groothuis (Renew) potvrdio je da želi još jedan mandat, a Sophie in 't Veld (Nizozemska/Renew), koja je igrala važnu ulogu u borbi protiv zloporabe špijunskog softvera, napustila je nizozemski D66 i pridružila se Voltu, za koji se nada da će biti izabran u Belgiji i nastaviti svoj dva desetljeća dug mandat. Stranka se zalaže za uspostavu ministarstva digitalizacije na razini EU-a.

Među zastupnicima koji odlaze su Miapetra Kumpula-Natri (Finska/S&D) i Paul Tang (Nizozemska/S&D) – koji su pratili pitanja poput Zakona o digitalnim uslugama i utaje poreza. Deirdre Clune (Irska/EPP), koja je bila uključena u Zakon o umjetnoj inteligenciji, i Karen Melchior (Danska/Renew), koja je pridonijela stajalištu Parlamenta o geoblokiranju, ne pojavljuju se na svojim listama.

Dragoş Tudorache (Rumunjska/Renew), suvoditelj Zakona o umjetnoj inteligenciji u Parlamentu, također odlazi, iako bi mogao nastaviti svoj rad na umjetnoj inteligenciji jer se o njemu raspravljalo kao o kandidatu za voditelja novog Ureda za umjetnu inteligenciju EU-a. Dita Charanzová (Czechia/Renew), trenutačno potpredsjednica u parlamentarnom odboru za unutarnje tržište, rekla je da neće biti na listi stranke ANO bivšeg premijera Andreja Babiša. Hoće li se kandidirati na listi neke druge stranke, tek će se vidjeti.