SUOSNIVAČ TWITTERA

Jack Dorsey više nije u upravnom odboru Blueskya, X nazvao 'tehnologijom slobode'

07.05.2024 u 08:56

Bionic
Reading

Jack Dorsey više nije član upravnog odbora Blueskya, decentralizirane društvene mreže dostupne svima u čijem je pokretanju sudjelovao

Bluesky je u dvjema objavama na toj društvenoj mreži zahvalio Dorseyu te potvrdio njegov odlazak. Objavili su i da su u potrazi za novim članom uprave 'koji dijeli predanost izgradnji društvene mreže koja ljudima daje kontrolu nad njihovim iskustvom.'

Te objave dolaze dan nakon što je jedan korisnik na X-u pitao Dorseyja, inače suosnivača Twittera, je li još uvijek u upravi tvrtke, na što je kratko odgovorio da nije. U tvrtki već neko vrijeme nije bio aktivan te je odavno zatvorio svoj račun na Blueskyu.

Dorsey je na X-u otpratio sve, osim tri računa (Elon Musk, Edward Snowden i Stella Assange, supruga osnivača WikiLeaksa), a X je nazvao 'tehnologijom slobode'.

Ni Bluesky ni sam Dorsey nisu rekli kako ili zašto je napustio odbor. Za sada ostaju dva člana uprave: izvršna direktorica Jay Graeber i Jeremie Miller iz XMPP-a.

Dorsey je izvorno podržao Bluesky 2019. kao projekt za razvoj standarda društvenih medija otvorenog koda na koji je želio da Twitter prijeđe. Kasnije se pridružio njegovom upravnom odboru kada se odvojio od Twittera 2022. Što je točno Bluesky možete pročitati na poveznici.