PONTA LOPUD FESTIVAL

Na jug Hrvatske stigao glumac Edward Norton

18.06.2023 u 21:15

Bionic
Reading

U večernjim satima na Lopud je stigao glumac Edward Norton, a dočekali su ga Tilda Grossel Bogdanović i Miro Purivatra, organizatori Ponta Lopud festivala

Edward Norton, jedan od najcjenjenijih glumaca današnjice održat će seriju predavanja i radionica za glumce na trećem Ponta Lopud festivalu. Već gotovo trideset godina Norton je u samom vrhu svjetske kinematografije, a glumio je u preko pedeset filmova, producirao njih trinaest, napisao pet i režirao dva. Triput je nominiran za nagradu Oskar ('Iskonski strah', 'Generacija X' i 'Birdman'), kao i za nagradu udruženja filmskih glumaca (SAG), dvaput za BAFTA-u i za Zlatni globus, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie, kao i brojnih drugih za glumu i produkciju.

Jedna od recentnijih uloga mu je ona u filmu 'Glass Onion: a Knives Out Mystery', koji je u prva tri tjedna emitiranja postao jedan od tri najgledanija filma u povijesti Netflixa. Trenutno ga možemo gledati u Appleovoj antologijskoj seriji Extrapolations, a očekuje ga i snimanje filma 'Asteroid City', njegovog petog igranog filma u režiji legendarnog Wesa Andersona.

Priliku za usavršiti svoja znanja dobit će devet glumica i glumaca iz cijele regije koji iza sebe već imaju zapažene uloge u brojnim filmskim ostvarenjima. Prvi masterclass Edwarda Nortona koji će moderirati meksički redatelj Michel Franco namijenjen je svim sudionicima Ponte Lopuda, a narednih dana uslijedit će radionice samo za sudionike u kategoriji “Glumci”.

'Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim redateljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa', izjavio je Edward Norton povodom svog sudjelovanja na Ponta Lopud festivalu.

Prvu festivalsku večer, na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness očekuje se projekcija klasika 'Oslikani veo', Johna Currana u kojem je Edward Norton odigrao jednu od svojih najzapaženijih uloga. Riječ je o romantičnoj, psihološki obojenoj priči o dvoje supružnika usred turbulentnih povijesnih događaja, a pogledati taj film u prisustvu glavnog glumca, zasigurno je jedinstveno iskustvo.

Treći Ponta Lopud festival počinje 20. lipnja i traje do 24. lipnja 2023., sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.