STOLJETNA CEREMONIJA

Biden, Plenković... Čestitke kralju Charlesu i Camilli pristižu iz cijelog svijeta

06.05.2023 u 17:25

Bionic
Reading

Svjetski čelnici u subotu čestitaju kralju Charlesu III. i kraljici Camilli na krunidbi održanoj u Westminsterskoj opatiji u nazočnosti oko dvije tisuće ljudi, od stranih čelnika i članova kraljevske obitelji do izabranih dužnosnika i predstavnika civilnog društva

Američki predsjednik Joe Biden čestitao je pozdravljajući 'dugo prijateljstvo' SAD-a i Britanije.

'Dugo prijateljstvo između SAD-a i Velike Britanije izvor je snage za naša dva naroda', napisao je na Twitteru Biden, rekavši da je ponosan što je njegova supruga Jill bila na ceremoniji u Londonu.

  • +2
Jill Biden s unukom Finnegan Biden Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Matthews / AFP / Profimedia

Krunidba Charlesa III. je 'svjedočanstvo dugotrajne snage britanske monarhije, simbola stabilnosti i kontinuiteta', napisala je na Twitteru predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

'Čestitam kralju Karlu III. i kraljici Camilli', dodala je Njemica, objavivši uz to fotografije s ceremonije u Westminsterskoj opatiji na kojoj je prisustvovala. Britanskom kralju čestitao je i kineski čelnik Xi Jinping. Kineski državni mediji prenose da je Xi zaželio širenje suradnje i kulturne razmjene između dviju država te da bi one trebale zajedno promicati mir i suradnju.

  • +21
Kralj Charles na krunidbi Izvor: Profimedia / Autor: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Ukrajinsko ministarstvo obrane čestitalo je britanskom kralju videosnimkom kojom je zahvalilo na pomoći Londona u borbi protiv ruske agresije. 'Uoči povijesne krunidbe, željeli bismo zahvaliti našim britanskim prijateljima na prijateljstvu. Zahvalni smo na vašoj nepokolebljivoj podršci i partnerstvu, posebno u protekloj godini!', objavilo je ministarstvo na Twitteru.

  • +15
Kralj Charles i kraljica Camilla s obitelji na balkonu palače Izvor: Profimedia / Autor: Owen Humphreys / PA Images / Profimedia

Video prikazuje i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija tijekom susreta s Karlom III., premijerom Rishijem Sunakom, čelnikom oporbenih laburista Keirom Starmerom i bivšim premijerom Borisom Johnsonom. U pozadini svira 'London Calling' britanske grupe The Clash.

Zelenskij i supruga stigli su u London povodom krunidbe. Novom britanskom kralju čestitao je i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predstavnik Hrvatske na krunidbi, izrazivši nadu da će njegova vladavina biti ispunjena nastavkom dobrih odnosa s Hrvatskom. Grlić Radman na Facebooku je napisao kako je mu je 'osobita čast' predstavljati Hrvatsku na ceremoniji krunidbe.

'Uvjeren sam da će nastaviti održavati tradiciju britanske krune s dostojanstvom i predanošću. Neka njegova vladavina bude ispunjena uspjehom i nastavkom dobrih odnosa s Hrvatskom i hrvatskim narodom', napisao je šef diplomacije. Kralju Charlesu III je čestitao i premijer Andrej Plenković, napisavši kako Hrvatska i Ujedinjeno Kraljevstvo nastavljaju stajati jedno uz drugo kao saveznici i partneri.

kraljevska krema

Pogledajte tko je sve pozvan u Buckinghamsku palaču uoči krunidbe

Pogledaj galeriju