POSEBNA SURADNJA

Zagreb Film Festival najavio poseban program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije

15.10.2021 u 22:46

Bionic
Reading

Zagreb Film Festival na svom 19. izdanju, koje će se održati od 14. do 21. studenoga, nastavlja suradnju u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, posebnog regionalnog festivalskog okupljanja pokrenutog na inicijativu Sarajevo Film Festivala

Prvi takav zajednički filmski festival okupio je, s ciljem da pandemija ne zaustavi dolazak filmova do publike, četiri festivala iz regije - Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).

Svaki od njih održat će poseban program, a o najboljim filmovima glasat će publika iz sve četiri zemlje. Pobjednik će dobiti Adriatic Audience Award, koja će mu biti uručena na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Ovosezonski program donosi šest recentnih europskih ostvarenja prikazanih i nagrađenih na posljednjim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Sundanceu te remasterizirani klasik 'Dan četrnaesti' Zdravka Velimirovića.

Jedan od prvih jugoslavenskih filmova prikazanih u glavnoj konkurenciji Cannesa i u utrci za prestižnu Zlatnu palmu, govori o četvorici zatvorenika koji dobivaju privremeni dopust iz zatvora zbog dobrog vladanja. Scenarij je (pod pseudonimom) pisao Velimirovićev bliski prijatelj, kasnije proslavljeni pisac Borislav Pekić, i sam bivši zatvorenik.

Iz programa se izdvajaju dva filma iz aktualne selekcije za Europske filmske nagrade, 'Čuvar brata svoga' turskog redatelja Ferita Karahana i 'Prirodno svjetlo' mađarskog redatelja Dénesa Nagya.

Prvi je već osvojio Nagradu FIPRESCI na Berlinaleu i kao spoj 'Olivera Twista' i 'Smrti gospodina Lazarescua', prati dvanaestogodišnjeg Yusufa i njegova najboljeg prijatelja, štićenike turskog internata za kurdske dječake koji su u osami snijegom zametenih planina prepušteni dobroj volji hladne školske uprave.

U utrci za nagrade EFA-e je i 'Prirodno svjetlo', dobitnik Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja na Berlinaelu, opisan kao "surova drama" o izdržljivosti i psihičkom danku rata u kojoj se zrcali vizualno naslijeđe A. Tarkovskog.

'Malo tijelo', dugometražni je prvijenac talijanske redateljice Laure Samani, premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu. To je mistična bajka o žalosti, smrti i iscjeljenju zasnovana na starim narodnim vjerovanjima u Alpama.

U selekciji je i belgijski film 'Neprijatelj' inspiriran stvarnim događajem kada je prije nekoliko godina u hotelskoj sobi poznatog političara pronađeno mrtvo tijelo njegove ljubavnice. Lik supruge utjelovljuje glumica Alma Jodorowsky (Adelin život), unuka legendarnog Alejandra Jodorowskog.

Film 'Ljudski faktor' Ronnyja Trockera, talijanskog redatelja sa stalnom adresom u Bruxellesu, prikazan na Sundanceu i Berlinaleu, britka je studija raspada jedne obitelji, ispričana kroz intrigantnu igru mačke i miša.

'Lekcije iz njemačkog' Pavela G. Vesnakova, jednog od najuspješnijih mladih bugarskih redatelja poznatog po provokativnim realističnim filmovima koji se bave propadanjem društva i međuljudskih odnosa, donose priču o vozaču kojeg još samo dan dijeli od završetka uvjetne kazne, nakon čega planira započeti novi život u Njemačkoj.