69. PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Nagradu 'Vedran Šamanović' osvojila Nicole Hewitt

19.07.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Autorici eksperimentalnog filma "Žene minorne spekulacije" Nicole Hewitt predana je nagrada "Vedran Šamanović" u sklopu ovogodišnjeg 69. Pulskog filmskog festivala, izvijestili su iz Pula Film Festivala

Nagrada koja se dodjeljuje u čast prerano preminulog hrvatskog snimatelja i redatelja najviše je godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.

Jedan od središnjih događaja ovogodišnjeg Industrijskog programa - okrugli stol Manjinske koprodukcije i suradnja filmskih centara iz regije - održan je u Kinu Valli i okupio je niz filmskih profesionalaca. Razmijenili su iskustva, planove i zamisli o učvršćivanju aktualnih uspješnih mehanizama te uspostavi novih radi što veće učinkovitosti sustava, posebice u svjetlu izazova financiranja filmskih projekata u državama regije.

"Jedna je od tih inicijativa i vremenska sinkronizacija natječaja za financiranje koprodukcija kako bi se zainteresirani filmaši iz regije našli u optimalnom položaju" - zaključeno je na okruglom stolu na kojem su, među ostalim, u raspravi sudjelovali ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich, direktorica Slovenskog filmskog centra Nataša Bučar te direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.