NEVIDLJIVO POZITIVNI

Znate li pročitati rezultat brzog testa na koronavirus? Ovo je pogreška koju najčešće radimo

08.11.2021 u 09:46

Bionic
Reading

Kako bi potvrdili sumnju u zarazu koronavirusom, sve više građana odlučuje se na samotestiranje brzim testovima koji su dostupni u ljekarnama. Međutim čitamo li njihove rezultate na pravi način? Slovenski fizičar Matjaž Ličer na Twitteru upozorava na grešku koju velik broj nas čini

Naime prilikom očitavanja rezultata potrebno je vrlo pažljivo provjeriti je li uz kontrolnu crtu (C) nacrtana druga crta (T), što znači da je test pozitivan. U mnogim slučajevima, crta na slovu T je vrlo blijeda ili gotovo nevidljiva, što ipak može ukazivati ​​na pozitivan test.

Slovenski fizičar objavio je rezultat svog testa, na kojemu se uz kontrolnu crtu C nalazi vrlo blijeda, gotovo nevidljiva crta T. Nakon što je na brzom testu ispao 'nevidljivo pozitivan', Ličer je pozitivan rezultat testa potvrdio PCR testom, a ispod njegove objave javilo se nekoliko korisnika ove mreže koji su imali slično iskustvo.

Kako pravilno provoditi brzi test?

U nastavku donosimo upute slovenskog Zavoda za javno zdravstvo.

1. Pripremite komplet koji se sastoji od epruvete, čepa, bočice pufera za ekstrakciju, jednokratnog brisa i test trake.

2. Skinite čep s boce i ulijte pufer u epruvetu.

3. Uzmite bris tako da gurnete štapić oko 2,5 cm duboko u nosnicu te nježnim trljanjem preko sluznice napravite pet krugova, a zatim isto ponovite u drugoj nosnici.

4. Bris umetnite u epruvetu s puferom za ekstrakciju i miješajte 20 sekundi. Okrenite ga najmanje pet puta.

5. Zatvorite cijev čepom te pažljivo nakapajte tri kapi iz epruvete u mali otvor na pločici za ispitivanje.

6. Nakon 15 minuta očitajte rezultat. Ako je crta vidljiva samo uz slovo C, test je negativan, dok je u slučaju da je crta označena samo pored slova T - test nevažeći. Ako je crta i uz slovo C i uz T, ma koliko loše vidljiva bila, test je pozitivan i moramo se obratiti obiteljskom liječniku radi uputnice za PCR test.

Velike gužve za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika/Pixsell