čuvaju ih u garaži

Ukrajinci čekaju: Zašto moćni američki Abramsi još uvijek nisu u akciji

24.11.2023 u 11:22

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države poslale su 31 napredni tenk M1A2 Abrams u Ukrajinu još u rujnu, ali ni dva mjeseca kasnije moćni strojevi nisu uključeni u borbe

Analitičari su za Business Insider (BI) objasnili da je to vjerojatno zato što ih je teško dobro iskoristiti, navodeći pogoršanje vremena i čvrste ruske obrambene linije. Tenkovi se vjerojatno neće pojaviti na terenu do proljeća.

'Budući da je front stabilan, Ukrajinci ih vjerojatno drže u pričuvi', rekao je Mark Cancian, umirovljeni pukovnik američkih marinaca, sada viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije.

Otkako je primila svoju prvu pošiljku Abramsa u rujnu, Ukrajina ih je sparila s američkim borbenim vozilima pješaštva M2 Bradley, rekao je Cancian za BI. Bradleyji su stigli ranije i njihova prisutnost na bojnom polju već se osjetila.

Zbog zimskih uvjeta slanje malih grupa Bradleyja i Abramsa bilo bi 'neučinkovito i logistički bi im bilo teško pružiti podršku'.

Zima u Ukrajini znači blato, kišu, mraz i snijeg, uvjete u kojima je pakleno voziti. Zbog toga se na terenu ni prošle zime nisu dogodili veći proboji.

Ukrajinske snage 'čekat će pravi trenutak', vjerojatno proljeće, kada bi mogla biti pokrenuta nova ofenziva, rekao je Cancian.

Sergej Sumlenny, osnivač European Resilience Initiative Centra u Njemačkoj, istaknuo je da je SAD zakasnio sa slanjem tenkova Abrams u Ukrajinu.

Kašnjenje u slanju naprednih tenkova ukrajinskih saveznika dalo je ruskim trupama dovoljno vremena da izgrade teško utvrđene obrambene linije, istaknuo je.

  • +14
Tenkovi Abrams Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Kilometri ruskih rovova, nizovi betonskih pregrada zvanih 'zmajevi zubi' i minska polja znače da zapadni tenkovi imaju male šanse zablistati na bojnom polju, rekao je Sumlenny za BI.

Dotaknuo se i srpanjske ofenzive 47. mehanizirane brigade u regiji Zaporižji, gdje su ukrajinske trupe pretrpjele teške gubitke oklopnih vozila Bradley protiv ruske obrane.

U to vrijeme uništena su 34 od 100 Bradleyja, poslanih iz SAD-a.

'To je bio jedini slučaj u kojem su Ukrajinci koristili zapadne tenkove u frontalnom napadu', rekao je Sumlenny. Čini se da nisu voljni ponoviti to.

Sada, s ruskim obrambenim linijama koje se protežu preko 1000 kilometara, samo 31 američki tenk Abrams ne može igrati odlučujuću ulogu u tom ratu.

'To su samo tri tenka na sto kilometara - što je smiješno', rekao je.

Ukrajinsko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev Business Insidera za komentar.