TOGA NEMA NI U AMERICI

TV voditelj gostima poklanjao male bebe

30.07.2013 u 11:49

Bionic
Reading

Religijsko-šoumenski TV spektakl u većinski muslimanskom Pakistanu ovih dana šokirao je društvo nakon što je voditelj emisije iznenađenim gostima za nagradu počeo dijeliti – novorođenčad i male bebe

U jednoj od najgledanijih emisija tijekom muslimanskog mjeseca Ramazana, voditelj Aamir Liaquat Hussain nenajavljeno je dvama bračnim parovima poklonio po jednu novorođenu djevojčicu. Riječ je o napuštenoj djeci koju po pakistanskim ulicama skuplja nevladina udruga Chhipa Welfare Association. Tijekom idućih tjedana nekome bi trebao biti poklonjen i jedan nezbrinuti dječak.

Popularnog voditelja emisije CNN opisuje kao mješavinu religijskog šoumena i nekovrsnog seks-simbola. Ranije je bio političar - čak ministar za religijska pitanja u pakistanskoj vladi. U očajničkoj utrci za gledanošću, njegov projekt često klizi u, kako se to stručno voli nazivati, 'kontroverzu'.

Svoju (nadri)filozofiju Liaquat Hussain zapadnjacima je pokušao ovako sažeti:

'Kršćanima za Božić tu je Djed Božićnjak/Djed Mraz koji svima dijeli darove. To je važno za Božić. Za nas, mjesec Ramazan doista predstavlja posebno vrijeme pa je vrlo važno tijekom njega usrećivati ljude i nagrađivati ih.'

Autori projekta brane se da su parovi nagrađeni djecom bili provjeravani, da su bili na popisu Chhipa Welfarea i da su prije dolaska u emisiju Aman Ramazan bili na 'četiri-pet sastanaka'. No za osobitu nagradu koju im sprema TV ekipa navodno nisu znali.

Aman Ramazan opisuje se kao pakistanska verzija američkog kviza 'Price is right': u publici je oko 500 ljudi koji odgovaraju na pitanja vezana uz svetu knjigu islama Kuran. Nagrade sežu od motocikala do, po najnovijem, napuštene djece. 'Karizmatični voditelj' tijekom sedmosatnog programa još i kuha te besjedi o islamu s ljudima svih uzrasta, a muškarci pjevaju religiozne pjesme - piše CNN.

Zakon Pakistana inače ne poznaje model posvajanja djece, a parovi će morati zatražiti dozvolu za starateljstvo pred tamošnjim sudom za obitelj.

Snimka sporne emisije