bivši pomoćnik ministrice

Trupkoviću jednomjesečni istražni zatvor u aferi Geodetski fakultet

03.05.2024 u 17:02

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, jučer uhićenom u aferi Geodetski fakultet. Bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević pušteni su da se brane sa slobode

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja, u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu, zagrebačka policija jučer je uhitila tri osobe: bivšeg pomoćnika ministrice kulture i medija, a sada glavnog konzervatora u Upravi za zaštitu kulturne baštine Davora Trupkovića, bivšeg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đapu te bivšeg profesora na tom fakultetu Boška Pribičevića.

Uhićeni su u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu zbog sumnje na preplaćivanje radova pri procjeni štete nakon potresa. Đapo i Pribičević navodno su Trupkoviću kao mito predali najmanje 39 tisuća eura i pametni sat vrijedan 370 eura, prenosi HRT.

'Sud je utvrdio postojanje osnovane sumnje u odnosu na svu trojicu okrivljenika. U odnosu na jednog okrivljenika je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Dok je u odnosu na drugu dvojicu okrivljenika ta opasnost također utvrđena, ali je prema stavu suda moguće takvu opasnost otkloniti blažim mjerama, konkretno zabranom komuniciranja sa svjedocima i zabranom približavanja na određenu udaljenost', rekao je Vjekoslav Tolnaj, delegirani europski tužitelj.

Okrivljeni su jučer u uredu Europskog javnog tužitelja ispitani i kako se doznaje, aktivno su iznosili obranu.

'Iznio je obranu. Mito nije dao nikome, za to nije bilo razloga. Svi poslovi koji su trebali biti odrađeni su odrađeni kvalitetno, cjelovito, temeljito, u iznosima i vrijednostima koji su čak i manji nego što bi u to vrijeme bili na tržištu. To što danas neki tvrde da su mogli jeftinije, najobičnija je laž, osobe koje su u sukobu interesa, jer su ranije imali poslove koje više nemaju, ili s fakultetom ili sa ministarstvom', rekao je Zoran Vujasin, odvjetnik Almina Đape.