U ŠKOLI NAM LAŽU

Tomislav nije prvi hrvatski kralj

05.05.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija na svojim internetskim stranicama vanjskih misija pri UN-u u New Yorku i NATO-u u Bruxellesu tvrdi da Tomislav nije prvi hrvatski kralj već da je to Stjepan Držislav

ZAGREB - Na stranicama piše da je 925. godine Knez Tomislav ujedinio Hrvatsku i pobijedio Ugare i Bugare te da je 990. okrunjen Stjepan Držislav, prvi hrvatski kralj, donosi Novi list. Prema riječima povjesničara Nevena Budaka, izgleda da bi Ministarstvo moglo biti u pravu.

'Priča o Tomislavu je dio naše nacionalne mitologije. Pitanje je što se podrazumijeva pod pojmom kralj. Ako je to onaj koji je nosio titulu 'rex', onda su tako nazivani i vladari prije Stjepana Držislava, no on je prvi okrunjeni kralj', kaže Budak. S njim se slaže i Ivo Goldstein

'Nema dokaza da je Tomislav bio okrunjen', kaže Goldstein i dodaje da za hrvatske vladare nije bilo važno da li ih zovu knez ili kralj. To je postalo bitno tek u 20. stoljeću.

Prema tvrdnji Ministarstva, 'kraljevski' podatak na internetske je stranice postavljen nakon konzultacija sa znanstvenicima Hrvatskog instituta za povijest.