varaždinski župan

Stričak: Bosilj nije poduzeo sve radnje za izglasavanje proračuna u Varaždinu

13.01.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i varaždinski župan Anđelko Stričak u petak je ocijenio da gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj nije poduzeo sve zakonom predviđene radnje da se izglasa proračun Grada Varaždina za 2023. godinu

U priopćenju je istaknuo kako je više puta naglašavao da postoji više mogućnosti za prihvaćanje proračuna Grada i sprječavanje prijevremenih izbora.

„Primjerice, da gradonačelnik okupi novu većinu u Gradskom vijeću, da izbaci zbrinjavanje baliranog otpada iz prijedloga proračuna dok se svi klubovi vijećnika ne usuglase oko rješavanja tog velikog problema ili da predloži Gradskom vijeću Odluku o privremenom financiranju, kao što je 2016. godine učinio tadašnji gradonačelnik Goran Habuš”, poručio je Stričak. Tvrdi kako gradonačelnik prebacuje odgovornost na oporbu te napominje da 'oporba nije ta' koja predlaže i osigurava većinu za donošenje temeljnog financijskog dokumenta Grada Varaždina.

„Zamislimo situaciju da premijeru Andreju Plenkoviću ne prođe proračun u Hrvatskome saboru, pa da potom 'cmizdri' nad Peđom Grbinom, Mirom Buljom, Ninom Raspudićem ili Ankom Mrak Taritaš …i na njih svaljuje odgovornost zbog neizglasavanja državnog proračuna. Nezamisliva situacija”, ističe Stričak. Smatra kako je varaždinski gradonačelnik dužan odgovoriti na nekoliko pitanja, između ostalog i zašto nije pred Gradsko vijeće uputio novi prijedlog proračuna za 2023. i nije predložio Odluku o privremenom financiranju.

„Zbog čega je tjednima prije održavanja sjednice Gradskog vijeća, na kojoj proračun nije prošao, tražio je mišljenje resornog ministarstva o posljedicama neizglasavanja i zbog čega je neposredno prije te sjednice Gradskog vijeća na račun Grada Varaždina provodio stranačku anketu”, pitanja su koja Stričak postavlja u priopćenju.