smrtonosnijI od heroina

Stravična supstanca: Nitazen stiže iz Kine, a trpaju ga i u tablete za smirenje

26.04.2024 u 20:42

Bionic
Reading

Smrtonosni lijekovi poznati pod nazivom nitazeni krijumčare se u Ujedinjenom Kraljevstvu unutar hrane za pse i ugostiteljskih potrepština

Nitazeni - smrtonosniji od heroina - nedavno su povezani s gotovo tri smrti u Ujedinjenom Kraljevstvu u prosjeku tjedno, objavio je BBC u velikoj priči nakon detaljne istrage.

BBC je također otkrio da se droga nudi na prodaju na platformama društvenih medija, uključujući X i SoundCloud. Iz SoundClouda je stigao komentar da je platforma "na meti loših aktera", dok X nije odgovorio na BBC-jeve zahtjeve za komentar. Postovi koji reklamiraju opasnu drogu na SoundCloudu sada su uklonjeni. X, bivši Twitter, skinuo je stotine, ali još uvijek je ostalo mnoštvo oglasa za nitazene.

Što su nitazeni?

Nitazeni, koji su ilegalni u Velikoj Britaniji, sintetičke su droge proizvedene u laboratorijima. Slični su heroinu i morfiju, ali mogu biti nekoliko stotina puta jači. Smatra se da ih korisnici često uzimaju nesvjesno - jer ih trgovci skrivaju u drugim ilegalnim tvarima koji žele smanjiti proizvodne troškove.

Nitazene je pronađen u javno financiranom laboratoriju za testiranje, nalazio se u drogama, uključujući i u uličnom heroinu s crnog tržišta za koje su trgovci pogrešno tvrdili da sadrže lijekove protiv tjeskobe, kao što su Xanax i Valium.

Dokazi BBC-a sugeriraju da se deseci dobavljača otvoreno oglašavaju na internetu i šalju nitazene poštom iz Kine, gdje se proizvode u laboratorijima. Postoje mnoge vrste nitazena, s različitim kemijskim strukturama i potencijama. BBC je otkrio da se više od desetak vrsta nitazena reklamira pod različitim kemijskim nazivima. Njihova istraga identificirala je tisuće objava na društvenim mrežama koje reklamiraju lijekove, uključujući:

  • gotovo 3000 objava na SoundCloudu, od kojih neke datiraju od prije godinu dana - objave na servisu za strujanje glazbe sadržavale su kratke audio isječke, često u trajanju od samo nekoliko sekundi, s nazivom droge i kontakt detaljima koji se pojavljuju kao naslov pjesme
  • više od 700 objava na X - najstariji je bio na platformi više od 18 mjeseci, ali velika većina objava objavljena je od početka 2023.
  • jedna objava dobavljača koji se oglašava na X u ožujku 2024., koji je optužen i sankcioniran u SAD-u u rujnu 2023. zbog isporuke 15 kg nitazena iz Kine

BBC kontaktirao oglašivače, za čas su mogli nabaviti opasnu drogu

"Predstavljajući se kao diler droge, kontaktirali smo 35 dobavljača - od kojih se 14 oglašavalo na SoundCloudu, šest na X-u, a 15 koje smo kontaktirali putem web stranice koja promovira veleprodajne proizvođače kemikalija. Tridesetorica su se ponudila poslati drogu u UK. No BBC zapravo nije kupio nikakve nitazene", objavili su.

Većina dobavljača tvrdila je da radi za tvrtke koje djelovale legitimne, s profesionalnim web stranicama i poslovnim adresama u kineskim gradovima. Većina oglasa slijedila je isti obrazac, sadržavajući imena i slike nitazena, podatke za kontakt sigurnih platformi za razmjenu poruka i obećanja sigurne dostave ili carinjenja.

Čini se da su oglasi bili usmjereni na dilere droge, nudeći masovnu kupnju za kriminalce da drogu prodaju dalje u manjim serijama. Iako je BBC pronašao dokaze da se dileri u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu koriste društvenim medijima za povezivanje s dobavljačima, nisu došli do dokaza da to rade pojedinačni korisnici droga.

Dobavljači su BBC-u poslali video snimke i fotografije droge, uključujući i kilogramske vreće na digitalnoj vagi. Neki su objasnili da carinu izbjegavaju skrivanjem droge u hrani za pse i ugostiteljskim potrepštinama. Jedan dobavljač poslao je video i slike netaknutog laboratorija u kojem su tvrdili da su lijekovi proizvedeni.

Više od 4,2 milijuna funti u Bitcoinu prebačeno je na račune kriptovaluta 19 dobavljača u posljednje dvije godine, pokazala je BBC-jeva analiza. U tajno snimljenim videopozivima, dobavljači su njihovog novinara na zadatku više puta uvjeravali da su lijekovi sigurni, unatoč tome što nitazeni nikada nisu odobreni za medicinsku upotrebu nigdje u svijetu.

Jedan se dobavljač smijao dok je objašnjavao kako za dilanje koriste SoundCloud: "To je glazbena platforma, ali možemo napraviti reklamu na njoj." Drugi dobavljač smatr da je X "dobar za korištenje" i da je bolji za reklamiranje lijekova jer je, prema njihovom iskustvu, manja vjerojatnost da će biti blokirani na X-u nego na drugim platformama.

Profesorica Vicki Nash, direktorica Oxford Internet Institutea, odjela na Sveučilištu Oxford koji istražuje ponašanje na internetu, upozorila je: "Pronalaženje oglasa u ovoj mjeri, stotine, tisuće oglasa, je zastrašujuće s potencijalno vrlo velikim rizikom za ljudski život."

Ona dodaje da je BBC-jeva istraga otkrila kako su kriminalci "očito zlorabili" SoundCloud - skrivajući oglase u onome što se činilo da su glazbeni zapisi - na način da ih se može pronaći na tražilicama. Oglasi za nitazene mogu se pronaći i drugdje na internetu, ali traženje naziva različitih nitazena na drugim glavnim platformama društvenih medija vratilo je samo nekoliko postova ili dovelo do sigurnosnih upozorenja.

Izuzetno opasna supstanca

Kada nitazeni uđu u lokalnu zalihu lijekova, brzo se mogu pokazati kobnim. Četvorica muškaraca umrla su u roku od dva tjedna u Oxfordshireu 2021. nakon što su uzeli heroin s nitazenima. Droga je povezana s najmanje 101 smrtnim slučajem u Ujedinjenom Kraljevstvu između 1. lipnja 2023. i 22. veljače 2024. - što je jednako gotovo tri smrtna slučaja tjedno - prema Nacionalnoj agenciji za borbu protiv kriminala (NCA).

Claire Rocha - čiji je sin glazbenik Dylan (21) bio jedan od prvih smrtnih slučajeva povezanih s lijekovima kontaminiranim nitazenom u Velikoj Britaniji - opisuje BBC-jeva otkrića kao "šokantna". Dylan, čiji je bend trebao ići na turneju po Velikoj Britaniji prije pandemije Covida, pronađen je mrtav kod kuće u Southamptonu 2021. Majka ga je opisala kao "glazbenog genija".

Nikada nije utvrđeno kako je Dylan, koji se liječio od ovisnosti, kupovao ono za što je pogrešno mislio da je heroin. Mrtvozornik je zaključio da vjerojatno nije znao da lijek sadrži nitazen. Dylan je koristio SoundCloud za dijeljenje svoje glazbe, ali nema dokaza da je kupovao drogu putem te stranice. Toksikolog je otkrio da je njegovu smrt uzrokovala kombinacija nitazena, heroina i alkohola.

Ožalošćena majka kaže da je "potpuno ludo" što su tisuće oglasa postavljene na SoundCloud i X. "Kako je dopušteno da se to dogodi?" ona kaže. "Koliko je ljudi umrlo zbog toga što se to tamo reklamira?"

Zaplijenjena droga Izvor: Profimedia / Autor: Darryl Dyck / Zuma Press / Profimedia

'Motivirani pohlepom'

Ostali opioidi, uključujući heroin i morfij, proizvode se od biljaka maka - a nekad je većina heroina uvezenog u UK dolazila s polja u Afganistanu. Neki stručnjaci vjeruju da bi nedavni udar talibana na proizvodnju mogao gurnuti kriminalce prema nitazenima. Ali to nije mišljenje Charlesa Yatesa iz NCA-a - koji kaže da agencija prati i testira zalihe lijekova. On vjeruje da "nema izravne veze" između talibanskih postupaka i rastuće prevalencije sintetičkih opioida.

Umjesto toga, u većini slučajeva vjerovao je da kriminalci - čiji je "jedini motiv pohlepa" - koriste nitazene jer su jeftini. Agencija surađuje s policijom, graničnim snagama i međunarodnim partnerima kako bi osigurala da "sve linije istrage imaju prioritet i da se snažno provode kako bi se zaustavila bilo kakva opskrba nitazenima u i unutar UK-a", dodaje.

Godine 2023. Američka agencija za borbu protiv droga (DEA) optužila je 11 kineskih tvrtki zbog prodaje sintetičkih opioida, uključujući nitazene. Nakon dojave DEA-e, policija je zatvorila ilegalnu tvornicu tableta u zapadnom Londonu koja je proizvodila stotine tisuća krivotvorenih tableta Xanax i drugih benzodiazepina, koji su također sadržavali snažan nitazen.

Smatra se da je to prvi put da je policija razbila organiziranu kriminalnu skupinu koja je distribuirala nitazene u Ujedinjenom Kraljevstvu. BBC je doznao i da je policija nakon racije u kolovozu 2022. pronašla tekstualne poruke na telefonima bande koje su pokazale da isprva nisu bili voljni koristiti nitazene, ali su ih njihovi dobavljači iz Kine natjerali da ih koriste.

'Nevjerojatno opasno'

U Whatsapp porukama našem lažnom kupcu mnogi su dobavljači nudili popuste na masovnu kupnju, a neki su čak savjetovali koliko nitazena staviti u tablete koje bi se ilegalno prodavale u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Caroline Copeland, viša predavačica farmakologije i toksikologije na King's Collegeu u Londonu, kaže da su lijekovi toliko jaki da je teško izmjeriti sigurnu dozu. "Mislim da čak ni ne postoji sigurna doza", rekla je.

Mike Trace, bivši vladin čovjek za droge, kaže da već postoji "kriza predoziranja" s gotovo 5000 smrtnih slučajeva od droga u Engleskoj i Walesu svake godine: "Ako nitazeni dođu na ovo tržište u velikoj mjeri, ta bi se stopa smrtnosti mogla spiralno povećati i udvostručiti."

Od 2021. nitazeni su pronađeni 54 puta u uzorcima pilula koje trgovci prodaju kao lijekove protiv anksioznosti, uključujući Xanax i diazepam. Podatke je prikupio Wedinos, program koji financira velška vlada i koji testira anonimne uzorke iz cijele Ujedinjene Kraljevine. Stručnjaci kažu da to povećava rizik od predoziranja, pri čemu korisnici nesvjesno uzimaju snažne opioide, potencijalno po prvi put i bez tolerancije na lijekove.

'Svjetska epidemija'

Prošli je mjesec 14 varijanti nitazena uvršteno u klasu A prema Zakonu o zlouporabi droga, zabranjujući posjedovanje i povećavajući kazne za opskrbu. Prodaja i uvoz svih nitazena već je bio zabranjen u Ujedinjenom Kraljevstvu prema Zakonu o psihoaktivnim tvarima. U Kini je to kompliciranije. Neki su zabranjeni po imenu, ali čini se da novi derivati - koji se nude na prodaju online - još nisu zabranjeni.

Nitazeni su se pojavili dok se pokušava smanjiti opskrba fentanilom, još jednim sintetskim opioidom, koji je izazvao krizu predoziranja u SAD-u. Vlasti vjeruju da se fentanil - i kemikalije koje se mogu kombinirati da bi se napravio - također proizvode u kineskim laboratorijima.

U studenom 2023. SAD i Kina najavile su obnovu suradnje na suzbijanju trgovine. Prijašnja suradnja dviju strana dovela je do niza pomaka, uključujući nekoliko osuda u Kini.

Iz SoundCloud navodi da su oni i druge platforme društvenih medija "na meti loših aktera" te je obećao da će učiniti "sve što može da se uhvati u koštac s ovom svjetskom epidemijom". Kažu da koriste i ljudsku moderaciju i softver za prepoznavanje i uklanjanje sadržaja koji promiče prodaju droga, te "nastavljaju procjenjivati i ulagati u najbolju tehnologiju u klasi kako bi pomogli tom nastojanju". Zasad je SoundCloud uklonio gotovo 3000 postova.

X nije odgovorio na zahtjeve za komentar. Uklonio je stotine postova nakon što ih je kontaktirao BBC, no mnogi su i dalje ostali online, a prošla su četiri tjedna.

Vlasti ulažu napore da pronađu dobavljače

"Kontaktirali smo svih 30 dobavljača koji su nam ponudili drogu da pitamo zašto daju ilegalne i opasne proizvode. Samo ih je šest odgovorilo - svi su tvrdili da nikada nisu poslali drogu u Ujedinjeno Kraljevstvo", piše BBC.

Ministarstvo unutarnjih poslova kaže da su uloženi "intenzivni operativni napori da se pronađu nitazeni i njihovi dobavljači - na ulicama, na granicama i online". Dodaje da Zakon o online sigurnosti, koji je izglasan prošle godine, jasno daje do znanja da tehnološke tvrtke "moraju učiniti više kako bi brzo uklonile ovu vrstu sadržaja... i spriječile korisnike da im budu izloženi".

Dodaje se da bi poboljšani "sustav ranog upozorenja" koji uključuje testiranje otpadnih voda na prisutnost sintetičkih opioida omogućio da otkriju droge i reagiraju na njih što je brže moguće.