POMOĆ ŽRTVAMA

Prvi zrakoplovi s pomoći EU-a Siriji nakon razornog potresa sletjeli u Damask

26.02.2023 u 15:21

Bionic
Reading

Dva zrakoplova s pomoći Europske unije žrtvama razornog potresa, koji je početkom veljače pogodio Tursku i Siriju, sletjela su u nedjelju u Damask, objavila je Europska komisija

Radi se o prvim zrakoplovima u humanitarnom zračnom mostu za Siriju, a dostavili su šatore za zimu, opremu za skloništa i grijače, priopćila je Komisija. Planira se i slanje dodatne pomoći zrakoplovima u Damask. Zrakoplovi su prevozili zalihe iz skladišta EU-a u Dubaiju i Brindisiju.

Više od 8,8 milijuna ljudi u Siriji pogođeno je razornim potresom koji je zemlju pogodio 6. veljače, kao i susjednu Tursku. U tim je potresima poginulo više od 50.000 ljudi.

Pomoć je namijenjena sirijskom stanovništvu u područjima pod kontrolom vlade predsjednika Bašara al-Asada i u područjima koja nisu pod vladinom kontrolom. U priopćenju se naglašava da EU donira humanitarnu pomoć svim stranama u Siriji 'na temelju humanitarnih principa nepristranosti i neutralnosti'.

  • +11
Potres u Turskoj i Siriji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Komisija je rekla da će ukupno 420 tona pomoći biti prebačeno zračnim putem, od čega 225 tona u vrijednosti od 1,1 milijun eura iz Europskog kapaciteta za humanitarni odgovor. Ostatak je ponudilo 15 država članica EU-a nakon aktivacije Mehanizma civilne zaštite EU-a 8. veljače.

Donacije uključuju šatore, krevete, deke, grijalice, higijenske pakete, generatore, hranu i medicinske potrepštine.