SEKS TURIZAM U EGIPTU

Prije punoljetnosti bile u braku i po 60 puta

14.08.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Kada mlade djevojke prodaju za brak, njih 38.000 svaki dan, jedino što mogu očekivati je život bez obrazovanja i tek nekoliko prilika, malo javne samostalnosti bez nadzora muža i povećan rizik od smrti od trudnoće ili poroda, što je ubojica broj jedan djevojaka u dobi od 15 do 18 godina u zemljama u razvoju. Jednu od sedam djevojčica rođenih u zemljama u razvoju koja se uda s 15 godina obično proda njezina obitelj

No neke djevojke koje odrastaju u siromašnim ruralnim zajednicama u Egiptu suočavaju se s još gorom verzijom braka: tzv. privremenim brakom. Seks turizam u Egiptu doživljava svoj vrhunac ljeti, kada bogati ljudi iz zemalja Zaljeva dolaze u Egipat i kada roditelji prodaju svoje maloljetne kćeri za privremeni 'brak'. Priču donosi Washington Post.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da su dva milijuna djece žrtve seks turizma svake godine, najčešće u siromašnim zemljama, ali i onima s postojećom turističkom infrastrukturom, poput Tajlanda, Indije, Kostarike i drugih.

Brakovi djece su nešto što je zajedničko arapskim zemljama, a s tim je usko povezana i trgovina ljudima, piše Washington Post. U Egiptu je 'dječji seks turizam' spoj dječje prostitucije i dječjih brakova. Stravičan je podatak da su neke djevojčice bile u braku i po 60 puta prije svoje 18. godine.

'Većina 'brakova' trajala je tek nekoliko dana ili tjedana', objašnjava egipatski državni službenik koji se bavi ovim problemom.

Najveći 'kupci' dolaze iz zaljevskih zemalja

Studija egipatskog državnog tijela, Nacionalnog vijeća za djetinjstvo i majčinstvo, pokazala je da je 75 posto ispitanika anketiranih u ruralnim zajednicama znalo da su djevojke bile uključene u trgovinu ljudima, te da većina vjeruje da ta stopa raste i dalje. Vijeće procjenjuje da velika većina kupaca dolazi iz zemalja Zaljeva: 81 posto iz Saudijske Arabije, 10 posto iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a četiri posto iz Kuvajta.

Studija također procjenjuje da ti 'ljetni brakovi', koji obično traju koliko i godišnji odmor turista iz Zaljeva, koštaju od oko 2.800 do 10.000 dolara. Ove zajednice ponekad mogu trajati i godinu ili dvije, kada se od 'nevjeste' obično očekuje da otputuje u domovinu svog kupca, gdje može raditi kao domaćica. Jednodnevni brakovi koštaju oko 115 dolara.

Egipatsko gospodarstvo je u padu od svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka početkom 2011, što je popraćeno porastom nezaposlenosti. Seljačke obitelji, očito vođene osjećajem da je ta praksa društveno prihvatljiva i očajničkom potrebom za novcem, prisiljavaju svoje kćeri na trgovinu, stoji u studiji vlade.

'Djevojke znaju da ih njihove obitelji iskorištavaju, znaju da su ih prodali', dodao je egipatski dužnosnik.