NISU SVI UVJERENI

Poljska ima asa u rukavu: Okrenuli su Trumpa protiv Putina?!

06.05.2024 u 18:48

Bionic
Reading

Poljska vlada vjeruje da ima tajno oružje kojim bi mogla okrenuti bivšeg, a potencijalno i budućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa protiv ruskog čelnika Vladimira Putina, piše Politico

Krajem travnja, kada je Kongres SAD-a deblokirao paket pomoći Ukrajini u iznosu od 60,8 milijardi dolara, zastupnici oporbene poljske stranke Pravo i pravda (PiS) ustvrdili su da je to postignuti zahvaljujući utjecaju jednog od njihovih članova - predsjednika Andrzeja Dude. Taj utjecajni 51-godišnji konzervativac, na čelu Poljske od 2015. godine, samo nekoliko dana prije glasanja u Washingtonu sastao s Trumpom u njegovom 'pozlaćenom' istoimenom tornju u New Yorku, na dvoipolsatnom razgovoru o vojnim potrebama Ukrajine. Također, razgovarao je s republikanskim predsjednikom Zastupničkog doma, Mikeom Johnsonom, navodi Politico.

'Veliki pljesak za predsjednika Andrzeja Dudu, koji je dobio moćne resurse za borbu protiv ruskog imperijalizma', napisao je Dariusz Matecki, zastupnik PiS-a, na X-u. Prema Marcinu Przydaczu, još jednom zastupniku PiS-a, Duda sada može uživati u spoznaji da je tako dobro 'obavio posao ne samo za Poljsku, nego i za cijelu regiju'.

U politički podijeljenoj Poljskoj, gdje Vlada predvođena proeuropskim, libaralnim premijerom Donaldom Tuskom ratuje s PiS-om oko svega - od pobačaja i vladavine prava, do javne televizije, projekta izgradnje nove zračne luke, pa čak i električnih automobila - postoji rijetko suglasje o tome da treba pridobiti Trumpa.

  • +2
Mike Johnson i Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

'Vjerujem da je tijekom sastanka u New Yorku predsjednik prihvatio preporuku poljske Vlade i predstavio poljsko stajalište o sigurnosnim pitanjima', tvitao je Tusk, stari Dudin neprijatelj. 'U ovim stvarima treba nam maksimalan dogovor i minimum kontroverzi', dodao je premijer.

Obje strane dijele uvjerenje da Rusija predstavlja rizik za Poljsku, kao i uvjerenje da postoji realna opasnosti od povlačenja SAD-a iz NATO-a i napuštanja Europe pod drugim Trumpovim mandatom u Bijeloj kući. Također, svjesne su da poljski nacionalni interes teško može naići na potpuno prihvaćanje u SAD.

Na užas PiS-a, Dudin 'trijumf' brzo je postao predmet poruge, ovjekovječenu u bezbrojnim poljskim memovima, dok je voditelj popularne američke emisije 'The Late Show' Stephen Colbert ismijao poljskog predsjednika jer se 'ulizivao Trumpu'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Ali šalu na stranu, Dudin sastanak koincidirao je s promjenom Trumpove i republikanske politike pomoći Ukrajini. Unutar 24 sata od sastanka, Trump, koji je prethodno pozitivno govorio o Putinu i krivio Ukrajinu za vlastite političke nevolje, oglasio se na svojoj platformi društvenih medija: 'Kao što se svi slažu, ukrajinski opstanak i snaga trebali bi biti puno važniji Europi od nama, ali nam je i bitan! POKRENI SE EUROPO!'.

Nema toga što Trump voli više od povlađivanja svom egu, a PiS i Duda u tome imaju dosta prakse, navodi Politico, podsjećajući da su PiS-ovci redoviti govornici na konzervativnim skupovima u SAD-u - iako je Duda bio jedan od nekolicine međunarodnih protivnika Joea Bidena koji su čestitali demokratskom predsjedniku na izbornoj pobjedi - a 2018. Vlada PiS-a čak je razmišljala o imenovanju vojne baze u Poljskoj 'Fort Trump' kako bi privukla Bijelu kuću da stacionira američke trupe u Poljskoj.

Zajedno s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, poljski PiS već je dugo u najužem krugu Trumpovih favorita u Europi. '[Duda] je moj prijatelj i proveli smo četiri sjajne godine zajedno i možda ćemo to morati ponoviti', rekao je Trump prilikom posljednjeg susreta s poljskim predsjednikom u New Yorku. 'Zaostajemo za Poljskom cijelim putem... Imam veliko poštovanje prema ovoj zemlji, i imam veliko poštovanje prema predsjedniku', dodao je Trump.

Iako je sadašnja poljska Vlada, blago rečeno, vrlo oprezna prema Trumpu, susret u New Yorku imao je blagoslov Varšave. U videu objavljenom u ožujku na društvenim mrežama, ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski pozvao je poljske nacionaliste i konzervativce da iskoriste svoj navodni poseban odnos s Trumpom.

'Ukrajina treba potporu … zbog čega apeliram na naše nacionaliste, na one koji su podržali Donalda Trumpa … Ovo je trenutak da iskoristimo taj utjecaj, ako on doista postoji', naveo je Sikorski. Nešto kasnije, odobrio je Dudine stavove o Ukrajini uoči sastanka s Trumpom. U prošlotjednom razgovoru za Axel Springer rekao je da Trumpovo stajalište o Ukrajini 'nije tako crno-bijelo kao što neki ljudi' misle.

'Donald Trump je bio u pravu pozivajući nas sve u Europi da trošimo više na obranu', rekao je Sikorski u intervjuu, dodajući da je Trump također slao Ukrajini protutenkovske projektile 'prije rata kada drugi to nisu radili'.

Duda na dvije stolice

Donald Trump i ranije je hvalio Dudu, predsjednika koji je svojedobno s hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar Kitarović pokrenuo Inicijativu triju mora. U rujnu 2019. Trump i Duda dogovorili su slanje 1000 američkih vojnika u Poljsku, a niti godinu kasnije Trump je najavio da će premjestiti dio američkih trupa iz Njemačke u Poljsku. Hvalio je tu zemlju kao jednu od rijetkih koje ispunjavaju svoje obveze prema NATO-u. Kasnije, Duda je izjavio da bi Poljska bila voljna ugostiti američko nuklearno oružje.

Početkom 2022. Duda je prisustvovao svečanosti otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i sastao se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, dok su neki drugi zapadni čelnici bojkotirali ZOI zbog navodnog genocida nad Ujgurima i drugih kršenja ljudskih prava u Kini.

Ipak, Dudina uloga može biti prenaglašena. Autsajderi rijetko dramatično mijenjaju politiku SAD-a. Andrzej Halicki, Tuskova desna ruka u Bruxellesu, odbacio je ideju da su Duda i PiS promijenili Trumpovo mišljenje o Ukrajini. 'Gluposti', rekao je za Politico, nazivajući takve izjave PiS-ovaca 'smiješnom spin naracijom'.