u čast sv. dujma

Počelo obilježavanje splitske Sudamje, pripremljen bogat program

28.04.2024 u 13:45

Bionic
Reading

Devetnicom u čast sv. Dujma koja se u katedrali svečano slavi pjevanom svetom misom i koncertima sakralne glazbe, u nedjelju je u Splitu počela ovogodišnja Sudamja

Ove je godine pripremljen bogat program proslave blagdana sv. Dujma i Dana grada Splita tijekom kojega će se održati više od 60 manifestacija na dvadesetak gradskih lokacija. Od 29. travnja do 6. svibnja će se na Pjaci održati serija koncerata na kojima će nastupiti Gradski orkestar Imotski s Mažoretkinjama grada Splita, Neno Munitić i Mladen Baučić Bauch, grupa Acoustic Touch. Održati će se i jazz nastup Pirmin Huber Swiss Folk , 4 tenora, Natali Dizdar te Trio Le. U gradu najavljuju da će se ta glazbena pozornica zatvoriti koncertima klasične glazbe Splitske serenade i koncertom klapa u čast sv. Duje.

Ovogodišnja Sudamja obuhvatit će najveći broj koncerata dosad. Na Rivi će se četiri večeri zaredom održati koncerti popularnih hrvatskih izvođača, Vojka V i Grše 4. svibnja, Alena Vitasovića 5. svibnja, vokala A strane 6. svibnja, a na sam blagdan svetog Dujma, 7. svibnja, koncert Petra Graše koji će biti popraćen spektakularnim vatrometom. Osim glazbenog programa, Sudamja 2024. nudi niz drugih događanja, izložbi i sportskih aktivnosti, slaveći tako raznolikost i bogatstvo kulturne baštine Splita, dodaju u gradu.

Središnji sakralni dio proslave uključuje tradicionalnu procesiju i svetu misu na Dan svetog Dujma, 7. svibnja na Rivi. Procesija započinje u 10 sati ispred katedrale svetog Dujma, a programom ovogodišnje Sudamje obuhvaćene su i velike obljetnice poput godišnjice smrti Marka Marulića, stoljeće Jedriličarskog kluba Labud, te stote godišnjice Salona Galić. Novitet je i inozemni program, a ove godine Švicarska kao inozemni partner poklanja jazz koncert na Pjaci te izložbu u Staroj gradskoj vijećnici. Planiran je bogat program gradskih ustanova u kulturi za sve uzraste, a HNK splitskim umirovljenicima poklanja izvedbu Splitskog akvarela 8. svibnja.