šef hdz-a

Plenković: Već imamo 76 ruku. Imamo plan i za manjine

06.05.2024 u 18:17

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra imati sastanke s predstavnicima nacionalnih manjina i s Domovinskim pokretom, dodavši da već imaju 76 zastupnika koji su ih spremni podržati

Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a, premijer je rekao da je danas na sastanku sa svima koji su bili na listama HDZ-a - HSLS-om, HNS-om, HDS-om, HSU-om i Marijanom Petir dobio snažnu potporu kao budući mandatar za sastav njihove treće vlade.

Dodao je da ih informirao o tijeku razgovora s Domovinskim pokretom i s predstavnicima nacionalnih manjina.

"Sutra ćemo imati sastanke i s predstavnicima nacionalnih manjina i s Domovinskim pokretom i nakon toga ćemo ići dalje prema formiranju parlamentarne većine, i onda skupljanju potpisa za treći mandat u nizu", kazao je Plenković.

Dodao je da se prema svemu što razgovaraju stvari kreću u dobrom smjeru.

Upitan što je SDSS-om u budućoj većini, odnosno hoće li participirati ili će biti izvan nje, premijer je rekao da već sada imaju više od 76 zastupnika koji su ih spremni podržati, dodavši kako će voditi računa da se prava nacionalnih manjina poštuju jednako kao i danas.

Vlada će, dodao je, uz program vlade, usvojiti i operativni program za nacionalne manjine.

  • +15
Dolazak čelnika HDZ-a na sjednicu šireg predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Dotaknuo se i predsjednika SDP-a Peđe Grbina, kazavši za njega kako počinje shvaćati da je poražen ali da je i dalje bezobrazan.

"I vidjeli smo danas da su ovi poraženi polako počeli shvaćati da su poraženi. I dalje su agresivni, bezobrazni, mislim na SDP i na nećaka Grbina koji danas tek polako shvaća kako su teško poraženi na izborima 17. travnja", rekao je premijer.

Ocijenio je da će vrlo brzo njegovi stranački kolege i kolegice početi to pokazivati malo jasnije "pa će on lagano u neku manje intenzivnu i zahtjevnu dužnost, tj. neku polupolitičku penziju".

Ali evo, takav je to život. U svakom slučaju, oni koji izgube trebaju snositi konzekvence, ustvrdio je.

Plenković o Grbinu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Sutra će se, najavio je, sastati i s predstavnicima nacionalnih manjina, a potom i s predstavnicima Domovinskog pokreta. Stvari oko pregovora za formiranje parlamentarne većine i Vlade, ocijenio je Plenković, kreću se u dobrom smjeru.

"I ovi poraženi su polako počeli shvaćati da su poraženi. I dalje su agresivni i bezobrazni, mislim na SDP i nećaka Grbina, ali će on lagano u neku manje intenzivnu i zahtjevnu dužnost, tj neku polupolitičku penziju. Takav je život", rekao je pa naglasio kako će Peđa Grbin biti treći predsjednik SDP-a kojeg šalje s te stranačke pozicije.

Upitan što je sa SDSS-om, hoće li participirati u većini ili ne, predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade nije htio konkretno odgovoriti, ali je izgledno prema onome što je rekao da većinu već ima i bez 'manjinaca'.

"Razgovori će se nastaviti sutra, a ono što je poznato da mi već sada imamo više od 76 zastupnika koji su nas spremni podržati", rekao je i dodao kako će HDZ 'voditi računa da se prava nacionalnih manjina poštuju jednako kao i danas i da Vlada usvoji operativni program za nacionalne manjine'. Inače, taj program je Vlada osvojila i za prethodno razdoblje od 2021. do 2024.

"Nalazimo rješenje koje je u kontekstu ovih objektivnih okolnosti", kazao je.

Plenković o manjinama: 'Mi ćemo u ovim okolnostima formirati većinu koja je dovoljna za formiranje Vlade'

Na pitanje je li većina bez SDSS-a poraz njegovih dosadašnjih politika, Plenković je istaknuo kako nije. "Svi oni mene dalje hvale i ja hvalim njih. Naša politika prema manjinama je i dalje uključiva, učinit ćemo sve da sve manjine u Hrvatskoj imaju sva prava kao i do sada. Ne dolaze u obzir ove stupidne inicijative, poput inicijative Mosta, da se ukinu mjesta manjinskih zastupnika u Saboru", poručio je.

Na opasku novinara kako i iz Domovinskog pokreta, s kojima će sada složiti većinu i novu Vladu, također dovode u pitanje poziciju manjina u Saboru, Plenković je rekao da ne dovode. "To je bilo prije. Neće to biti dovedeno u pitanje, to je sigurno", dodao je.

Sve će se oko suradnje s manjinama, rekao je, vidjeti sutra. "Klub nacionalnih manjina surađivao je i prije vlada HDZ-a koje ja predvodim, vjerojatno će u nekoj dalekoj budućnosti surađivati i nakon što naše vlade ne budu na dužnosti. Oni surađuju stalno skupa, a mi ćemo u ovim okolnostima formirati većinu koja je dovoljna za formiranje Vlade", rekao je.

Opet nije htio otkriti je li među onima koji bi podržali Vladu HDZ-a i DP-a i Vesna Vučemilović, koja je i dalje članica Hrvatskih suverenista, ali je dala ostavku na sve funkcije u toj stranci, a tako ni je li s DP-om već razgovarao o podjeli resora unutar Vlade, odnosno koliko im je ministarstva spreman dati.

"Razgovarali smo o puno tema, vidjet ćete. Ne znam hoćemo li sutra sve znati, nestrpljivi ste", poručio je novinarima.

O oporbi: 'Teško poraženi gubitnici i dalje napadaju pobjednike'

Nekoliko puta se osvrnuo na predsjednika Zorana Milanovića i opetovao kako se radi o kršitelju Ustava, ali i na oporbu - posebno na SDP i Most, istaknuvši kako je sada svima jasno da je i ta stranka lijeva politička opcija.

"Ne vide brvna u vlastitim očima. Imate tog tipa koji je mastermind ove operacije na Geodeziji, a koji je bio predsjednik Gradskog odbora SDP-a Velike Gorice. Ta afera traje godinu dana, nisam mogao nigdje pročitati da je taj iz SDP-a. Već to govori o namjeri da se svo blato baca isključivo na HDZ", rekao je i ponovio kako se radi o korumpiranom SDP-u.

Nalazimo se u jednom nevjerojatnom postizbornom ozračju u kojem teško poraženi gubitnici i dalje napadaju pobjednike, dodao je.

"Mi smo se sada navikli da je normalno kršiti Ustav, bacati blato na pobjednike, ne čestitati i ne dati ostavke. Imaju dvostruka mjerila i licemjerni su. To je sve skupa nenormalno. Nabijat ćemo im na nos da je SDP korumpiran, oni su ti koji baštine korupciju", zaključio je Plenković.