ULAGANJA U SJEVER

Plenković u Varaždinu na potpisivanju ugovora vrijednih 83 milijuna eura

29.02.2024 u 21:37

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je posjetio Varaždinsku županiju gdje je nazočio potpisivanju i uručivanju ugovora i sporazuma vezanih uz infrastrukturne projekte u prometu i vodoopskrbi na području županije, ukupne vrijednosti 83 milijuna eura

„Posljednji put kada smo bili ovdje, bili smo u poziciji da obiđemo niz ili dovršenih ili započetih projekata vrijednih nešto više od 100 milijuna eura. Danas, samo dva mjeseca nakon tog posjeta, svjedočili smo potpisivanju ili uručenju ugovora vrijednih 83 milijuna eura”, naglasio je premijer.

Spomenuo je i da je uoči potpisivanja ugovora zajedno s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom obišao Vinicu gdje su u tijeku radovi na još jednom Centru kompetentnosti.

  • +7
Plenković u Vinici sa Šuicom Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

„Nakon Medicinske škole u Varaždinu koju smo vidjeli krajem prošle godine, vidjeli smo Poljoprivrednu školu, smjer vrtlarstvo, u povijesnom dvorcu i arboretumu, koji je uistinu spektakularnog karaktera i izrazito je značajan i za Varaždinsku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku, a cijeli projekt je vrijedan 18 milijuna eura”, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da to govori stoga jer želi da se točno zna koliko se ulaže u sjever.

„Mislim da je ovo demonstracija, manifestacija, konkretizacija naše politike ravnomjernog regionalnog razvoja diljem Hrvatske, ulaganja, pametnog korištenja i sredstava državnog proračuna i sredstava iz europskih izvora koji kvalitetu, bilo da je riječ o obrazovanju ili cestovnoj infrastrukturi, dižu na jednu novu razinu”, kazao je predsjednik Vlade.

Ugovor o izgradnji prve dionice ceste između Varaždina, Ivanca, Lepoglave i Krapine

Posebno značajnim ocijenio je današnje potpisivanje ugovora o izgradnji prve dionice ceste između Varaždina, Ivanca, Lepoglave i Krapine koja će, prema njegovim riječima, dati konkretan doprinos boljoj povezanosti i Varaždina i Krapine, ali i cijelog sjevera Hrvatske.

Iz resora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja potpisan je 38.898.500 eura bez PDV-a vrijedan Sporazum vezan uz Ugovor „Dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin“ te Ugovor o građenju – izvođenju radova na uređenju korita i obale Plitvice od Varaždina do Gojanca, vrijedan 1.550.023 eura bez PDV-a, a njime će se osigurati zaštita od poplava za 1164 stanovnika naselja Gojanec, Jalkovec i Grada Varaždina.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan za taj je projekt rekao da se na njega dugo čekalo te da mu je drago što konačno kreće u realizaciju, a spomenuo je još jedan projekt iz svog resora – budući Park prirode Ivansčica, Strahinjčica, Maceljsko Gorje i Ravna Gora.

„U tijeku je izrada stručne podloge, geodetske podloge, razgovor sa žiteljima s tog područja i ja vjerujem i očekujem da u proljeće sljedeće godine, ako će se ovaj hodogram realizirati na način kako smo mi predvidjeli, u prvom kvartalu sljedeće godine ići prijedlog Zakonu o proglašenju prvog parka prirode na sjeveru Hrvatske”, kazao je Habijan. Istaknuo je kako je anketiranje stanovnika Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije pokazalo da njih 87 posto smatra da je riječ o izuzetno bitnom i dobrom projektu.

Uoči potpisivanja ugovora, premijer i njegovi suradnici održali su sastanak sa županom Anđelkom Stričakom te svim gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije i predstavnicima Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda, a župan je podsjetio da je takav sastanak održan u studenome prošle godine, kada je započeo investicijski ciklus vrijedan 103 milijuna eura.

Naglasio je kako svi ti iznosi koji se mjere u stotinama milijuna eura najbolje govore o zaista prilično dinamičnom radu i Vlade i lokalnih sredina.