u vukovaru

Plenković: Pregovore s DP-om finalizirat ćemo za nekoliko dana

03.05.2024 u 14:05

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u petak je posjetio Vukovar te je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom obilježavanja Dana grada

Nakon svečanosti, Plenković se obratio medijima i odgovarao na pitanja novinara.

'Očekujemo nastavak razgovora, oni su stalni, intenzivni, idemo prema približavanju stajališta i pronalaženju rješenja', rekao je Plenković o pregovorima s Domovinskim pokretom. Dodao je da će vjerojatno trebati još nekoliko dana do finalizacije pregovora.

'To je jako loša ideja i ja je odbacujem. To je ozbiljna pogreška Mosta, a moj profesor Ustavnog prava Smerdel je dobro reagirao na to', rekao je na ideju Mosta da se raspiše referendum o zastupnicima nacionalnih manjina. Rekao je da je te naznake kod Mosta vidio i prije sedam, osam godina, kad su bili u koaliciji, ali da tako nešto ne dolazi u obzir.

'Vidim da je nakon naše jučerašnje presice reagirao HND i jedna novinarska kuća, a ne znam zašto. Kritizirao sam jedan sustav, to da se zlorabe informacije i dilaju novinarima da bi se kreirala agenda u društvu, a ne pojedince. To što se netko prepoznao, žao mi je, ali to što sam rekao je istina', rekao je Plenković i dodao da, kada je u četvrtak o tome govorio, uopće nije mislio na Doru Kršul, novinarku Telegrama koja je razotkrila muljaže na Geodetskom fakultetu i u Ministarstvu kulture, koje su rezultirale istragom EPPO-a i uhićenjima više osoba. Ponovio je da se dilanju informacija iz istraga mora stati na kraj zbog mentalne higijene.

'Nitko do tih informacija nije došao istraživanjem. Netko je uzeo isprintane dokumente i zaključio da bi mogli biti interesantni. To je dilanje informacija', zaključio je Plenković.

'Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire? Ne. On je propustio potpisati gospodina Daniela Markića na puni mandat ravnatelja SOA-e kad smo to predlagali, on to nije htio, sad mu kao tehnička vlada ne možemo dati puni mandat, nego v. d. Mi smo unutar Ustava, a on ga krši', rekao je Plenković.

  • +8
Izjava Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ponovio je da je novac za koji se sumnja da je pronevjeren prilikom snimanja građevina nakon potresa isključivo novac državnog proračuna, ponovno osporavajući nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u tom slučaju.

'EPPO svoju nadležnost nalazi u tome je li možda trebalo 'dosnimavanje' nekih objekata. Je li to trebalo ili nije, to će se znati kad vještaci kažu je li trebalo nešto dodatno 'nasnimavati'', rekao je Plenković. Dodao je kako Vlada želi da se cijeli slučaj istraži i ako se netko protuzakonito okoristio, treba za to odgovarati te poručio da je to pitanje za DORH i USKOK, jer je to njihova nadležnost.

Na pitanje kako Ivan Penava vodi Vukovar, Plenković je rekao da se Penava trudi kao i svaki gradonačelnik, a da mu Vlada pomaže u realizaciji brojnih projekata. Rekao je da je SDP svoju izbornu kampanju sveo na borbu protiv korupcije, a da je jedan od profesora osumnjičenih u slučaju Geodezija prije nekoliko godina bio predsjednik gradske organizacije SDP-a u Velikoj Gorici i da je to jedan od razloga zbog kojih govori o 'korumpiranom SDP-u'.

'Da ne ispadne da smo Nina ili ja tu nešto napravili. On je bio predsjednik gradske organizacije SDP-a, a o tome se ne piše', rekao je Plenković i dodao da se kreirala nenormalna atmosfera protiv HDZ-a.