humanitarna katastrofa

Pet agencija UN-a: Bolnice u Gazi su pune ranjenika, djeca umiru 'alarmantnom brzinom'

21.10.2023 u 23:43

Bionic
Reading

Humanitarna situacija u Gazi je "katastrofalna", upozorilo je u subotu pet UN-ovih agencija, istaknuvši da su bolnice "preplavljene" ranjenicima i da djeca "umiru alarmantnom brzinom".

Svjetska zdravstvena organizacija, Svjetski program za hranu, UNICEF, Program za razvoj i Fond za stanovništvo podsjećaju u zajedničkom priopćenju da je humanitarna situacija u Gazi bila "očajna" i prije sukoba koji su 7. listopada potaknuli Hamasovi napadi na Izrael.

"Ona je danas katastrofalna", dodaju, pozivajući međunarodnu zajednicu da "učini više" kako bi pomogla stanovnicima Gaze.

"Vremena je sasvim malo prije nego stopa smrtnosti naglo poraste zbog pojave bolesti i nedovoljnih zdravstvenih kapaciteta", upozoravaju.

Pojas Gaze, pod izraelskom kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom otkako je Hamas ondje preuzeo vlast u 2007., siromašno je područje od 362 četvorna kilometra koje je od 9. listopada pod "potpunom opsadom" Izraela koji mu je prekinuo opskrbu vodom, strujom i hranom.

Prvi konvoj s humanitarnom pomoći s 20 kamiona, navodi UN, ušao je u subotu iz Egipta preko graničnog prijelaza Rafaha, jedinog prema pojasu Gaze koji nije u izraelskim rukama. Taj je broj krajnje nedovoljan, smatra UN, koji želi 100 kamiona na dan za 2,4 milijuna stanovnika Gaze lišenih svega.

"Stanovnicima Gaze treba mnogo više, masovna doprema pomoći je prijeko potrebna", rekao je UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres u prigodi mirovnog sastanka na vrhu u Kairu.

UN-ove agencije navode da "djeca umiru alarmantnom brzinom, bez prava na zaštitu, na hranu, vodu i zdravstvenu skrb".

"Bolnice su preplavljene ranjenicima. Civilima je sve teže doći do osnovnih namirnica", dodaju.

  • +15
Napad na bolnicu u Gazi Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Hamas je od 7. listopada ubio više od 1.400 ljudi na izraelskom teritoriju, većinom civila koji su pokošeni metcima, živi spaljeni ili su umrli nakon mučenja prvog dana napada palestinskog islamističkog pokreta iz Gaze, objavile su izraelske vlasti.

U pojasu Gaze ubijeno je više od 4.300 Palestinaca, uglavnom civila, u neprestanom izraelskom bombardiranju, priopćilo je Hamasovo ministarstvo zdravstva u Gazi.

Hamas uz to drži dvjestotinjak talaca, navodi izraelska vojska.