pravilnik na e-savjetovanju

Mijenjaju se pravila za upis u srednje škole: Prijamni ispiti nose više bodova, a ukida se dodatni bod za učenike sa zdravstvenim teškoćama

14.02.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) uputilo je na e-savjetovanje prijedlog izmjena Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u prvi razred srednje škole

Prema predloženim izmjenama, veći broj bodova (deset umjesto dosadašnjih pet) nosit će prijamni ispiti koje samostalno provode srednje škole. U teoriji, to bi značilo da učenik koji ima manji broj bodova iz škole može u konačnici na ljestvici preskočiti učenika s prosjekom 5,0 ako bolje riješi prijamni ispit.

Također, novost je i to da se ukida dodatni bod za učenike sa zdravstvenim teškoćama i one koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja. Međutim taj se bod neće izgubiti jer će učenik sa zdravstvenim teškoćama ili ako živi u otežanim uvjetima imati prednost pri upisu ispred nekog drugog učenika ako ima podjednak broj bodova iz elemenata koji se boduju za upis.

Pravo na dodatni bod ostaje djeci bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, pravo na dva dodatna boda ostaje romskoj djeci, a ekstra bodovi ostaju djeci s izvrsnim rezultatima na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja i sporta. Javna rasprava na e-savjetovanju otvorena je do 16. ožujka.