konzultacije u tijeku

Manjinci još ne žele otkriti tko će dati potporu Plenkoviću: Bit će nas dovoljno

08.05.2024 u 23:25

Bionic
Reading

HDZ i Domovinski pokret postigli su dogovor o formiranju saborske većine, tri tjedna nakon održanih parlamentarnih izbora. Dogovorili su se i o strukturi buduće vlade, imena ministara još nisu poznata, no dogovor o resorima je tu

'Predsjedništvo Domovinskog pokreta još uvijek traje i još će malo trajati, malo dulje od regularnog, rekao je u Otvorenom na HRT-u Josip Dabro, inače glavni tajnik DP-a i član njihovog pregovaračkog tima, o sastanku na kojem čelništvo Domovinskog pokreta treba potvrditi dogovor postignut s HDZ-om.

Mi smo danas odradili telefonsku sjednicu, donijeli odluku o prikupljanju potpisa, da Domovinski pokret ide u prikupljanje potpisa za parlamentarnu većinu. Danas smo vis-a-vis svih naših članova Predsjedništva i novoizabranih zastupnika htjeli iskomunicirati, i na kraju krajeva, izbrusiti ključne točke programa Domovinskog pokreta, a isto tako, pomalo usaglašavati s dijelovima programa HDZ-a, tako da to bude korektno i s jedne i s druge strane i da vidimo što dalje i kako će izgledati budući koalicijski sporazum, kazao je Dabro.

Dodao je da DP ide s 12 potpisa, ali je negativno odgovorio na pitanje voditelja je li problem gospodin Jurčević.

- Nije nitko problem, mi smo demokratska stranka. Baš zato DP večeras malo dulje zasjeda, da vidimo što naši članovi predsjedništva i novoizabrani zastupnici žele da bude u koalicijskom sporazumu. Tako, da dok sam ja bio tamo , prije 15 minuta, sve je bilo uredu. Na 12, rekao je Dabro.

Damir Habijan kazao je da će HDZ sutrta na stranačkim tijelima proći sve ovo o čemu je danas bilo riječi i siguran je da će sve biti uredu.

HDZ-ovih 61, 12 iz Domovinskog pokreta, čini 73, a koliko će potpisa dati zastupnici nacionalnih manjina pitanje je na koje odgovor trebaju dati manjinci.

Vladimir Bilek je odgovorio samo kako je sigurno da će Andrej Plenković imati dovoljno potpisa da može otići po mandat za sastavljanje nove Vlade.

- Evo, mi se u Klubu nacionalnih manjina koordiniramo svakodnevno, imamo mogućnost i telefonske sjednice, a kao što smo rekli u izjavama nakon sastanka s Plenkovićem, gdje smo stvarno nakon osam godina suradnje dobili i određene garancije oko daljnjeg  programa, oko onog što će se i kako razgovarati s Domovinskim pokretom. Mi vidimo da to ide u određenom dobrom smjeru. Pa vam mogu reći da, bez obzira na ovih 12 iz Domovinskog pokreta, da će sa zastupnicima Kluba nacionalnih manjina  Plenković imati dovoljan broj potpisa da može otići po mandat kao mandatar nove hrvatske Vlade. Evo, vidjet ćemo sve uskoro, kazao je Bilek.

Predsjedništvo HSLS-a potvrdilo je dogovor o formiranju parlamentarne većine. Dario Hrebak rekao je kako nije bilo jednostavno i lako sve sve dogovoriti, pogotovo zbog toga što su imali suradnju odličnu s HDZ-om posljednje četiri godine - liberali, manjine i HDZ kao najveća stranka. 

- Sad smo dobili i novog koalicijskog partnera koji je, realno gledajući, dobio dosta veliki broj glasova potpore hrvatskih građana. Kad si liberal i dobiješ Domovinski pokret, naravno da će to biti teško funkcioniranje, rekao je. 

Ipak, zadovoljan je načinom na koji su pregovori završili.

- Nama je bilo izuzetno važno da se ide u smjeru kao što nam je Andrej Plenković i rekao u ponedjeljak. Da ćemo probati svi na neki način popustiti do određene mjere. Domovinski pokret ide u ovom smjeru koji mislim da je dobar. Uzeli su resore kojima mogu pokazati svoje politike koje se neće kositi ni na koji način s liberalnim politikama. Primjerice, neke stvari koje planiraju napraviti u gospodarstvu koje su podudarne s nama, kazao je predsjednik HSLS-a.