SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Jakovina i Varga se počastili zdravim doručkom

07.04.2015 u 12:34

  • +2

Ministri Varga i Jakovina predstavili zdravi doručak

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Bionic
Reading

Što se tiče kvalitete i kakvoće hrane, hrvatski građani mogu biti sigurni, poručio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na obilježavanju Svjetskog dana zdravlja koji je ove godine posvećen sigurnosti hrane

Jedemo kvalitetnu i zdravu hranu, sve nadležne službe i sanitarna inspekcija rade na zavidnoj razini, a pri najmanjoj sumnji u nepravilnosti, proizvod se povlači iz prodaje i prema dostavljačima se pokreće procedura, istaknuo je Jakovina koji je, zajedno s ministrom zdravlja Sinišom Vargom, sudjelovao na obilježavanju Svjetskog dana zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Svjetski dan zdravlja, posvećen sigurnosti hrane, HZJZ je obilježio promocijom zdravog doručkovanja, a po prvi je put predstavio i jamstveni žig 'Živjeti zdravo', koji se dodjeljuje zdravstveno sigurnim proizvodima povoljnog nutritivnog sastava.

Voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u RH Antoaneta Kaić Rak sigurnost hrane ocijenila je globalnim javnozdravstvenim izazovom, istaknuvši kako je ispravna i biološki vrijedna hrana pravo svakoga čovjeka.

Sudionici obilježavanja Svjetskog dana zdravlja degustirali su zdrave doručke - zobenu kažu koju je SZO proglasio najzdravijim doručkom zbog bogatstva vitamina i vlakana, pomiješanu s medom, jabukom i cimetom koji regulira šećer u krvi. Drugi doručak je bio svježi posni sir s crvenom paprikom i sirutkom, a umjesto kave posluživan je napitak mješavine ječma, raži i cikorije koji daje energiju, bez stimulativnog učinka kofeina.

Ministar Varga istaknuo je važnost doručka kao najvažnijeg obroka u danu, ali i odabira namirnica kojima se produžuje životni vijek. Naglasio je i cilj Ministarstva zdravlja da se u idućem petogodišnjem razdoblju prosječni životni vijek u Hrvatskoj produži sa 78 na 80 godina. Zdrave prehrambene navike jedan su od ključnih uvjeta za prevenciju dijabetesa, ustvrdio je ministar i poručio kako prehrana ne smije štetiti zdravlju već biti u njegovoj funkciji. Hrana mora biti puno siromašnija nego što smo navikli, pogotovo treba smanjiti udio soli, crvenog mesa i ugljikohidrata, poručio je ministar.

Ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin upozorila je na važnost sigurne pripreme hrane u higijenskim uvjetima bez onečišćenja bakterijama i virusima, također naglasivši važnost doručka kojim se, kaže, treba osigurati energiju za cijeli dan. HZJZ je po prvi put predstavio i jamstveni žig Živjeti zdravo koji dodjeljuje zdravstveno sigurnim namirnicama povoljnog nutritivnog sastava, a dosad ga je dobila jedino mljekara Veronika iz Desniča - za tri proizvoda - posni sir, maslac i sirutku. Zeleni oblačić 'Živjeti zdravo' na prehrambenom proizvodu znači da je riječ o hrani povoljne nutritivne vrijednosti - s visokim udjelom proteina, niskim udjelom soli i zasićenih masnih kiselina te udjelom transmasnih kiselina manjim od dva posto u odnosu na ukupnu energetsku vrijednost proizvoda.

Sigurnost hrane tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, kojim Svjetska zdravstvena organizacija želi podići svijest o tom globalnom javnozdravstvenom pitanju svih sudionika u prehrambenom lancu – od uzgajivača, prerađivača i prodavača, do potrošača i državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane.

Pod sloganom 'Sigurnost hrane od proizvođača do potrošača' diljem svijeta istaknut će se važnost pristupa dovoljnim količinama zdravstveno sigurne i kvalitetne hrane, koja je osnova za održanje života i očuvanje dobrog zdravlja.