pobijedili sistem

Ivo Šegota i Mladen Kožić: Bili bismo jako sretni da možemo udomiti brata i sestru

21.12.2019 u 12:44

Bionic
Reading

Istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić, kojima je Upravni sud pravomoćno presudio da imaju pravo biti udomitelji djece, što im je Ministarstvo demografije prethodno odbijalo dozvoliti, u subotu su se obratili javnosti, a naveli su kako bi rado udomili više djece, po mogućnosti brata i sestru

Javnosti su poručili da je presuda Upravnog suda znak da u Hrvatskoj postoje suci koji svoj posao obavljaju profesionalno te da se i drugi u sličnoj situaciji mogu nadati.

'Mi smo tužili RH, odnosno Ministarstvo. Ovaj tjedan dobili smo sretnu vijest s Upravnog suda u kojoj je presuđeno da su naši motivi valjani. Jako smo sretni što se to dogodilo u vrijeme božićnih blagdana i nadamo se da će nam se to ispuniti u idućoj godini', kazao je Ivo Šegota, a prenosi Večernji list.

Mladen Kožić rekao je kako nemaju definirane kriterije savršenog djeteta te da žele da struka odredi, kao i kod svakog drugog bračnog para, postoji li u sustavu jedno ili više djece koje bi mogli udomiti.

  • +12
Konferencija za medije istospolnog bračnog para povodom odluke Ustavnog suda o udomljavanju Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Nije bitno hoće li biti dijete bijele ili neke druge puti, ili hoće li imati teškoće...', rekao je Mladen Kožić, a Šegota je rekao kako je njihova želj udomljavanje dvoje do troje djece te da bi bili jako sretni da udome brata i sestru.

Zahvalili su prijateljima i udruzi Dugine obitelji što ih podržavaju.

'Napokon smo dočekali presudu koja potvrđuje sve naše javne izjave unatrag više od dvije godine, koja potvrđuje ono što strani sudovi, znanost, druge zemlje EU govore već više od deset godina. Zakon o životnom partnerstvu jasno govori kako se prema istospolnim parovima treba postupati jednako kao i prema bračnim drugovima, i drago nam je da je Sud odlučio pozitivno u slučaju naših članova Ive i Mladena koje je Ministarstvo obitelji izravno diskriminiralo', izjavio je predstavnik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Dodao je da „Ivo i Mladen nisu jedini par koje je u zadnjih par godina Ministarstvo obitelji odbilo u tome da postanu udomitelji ili posvojitelji.

Martinović je ustvrdio da je njihov čin presedan i za ostale parove koji se odluče na ovaj način proširiti svoju obitelj i pružiti dom, ljubav, podršku i bolju budućnost djeci koja provode svoje djetinjstvo u domovima,.

Pozvao je sve istospolne parove koji se 'suočavaju s diskriminacijom da se jave i zatraže besplatnu pravnu pomoć Duginih obitelji'.