sve je snimljeno

Zvijezda društvenih mreža likvidirana ispred svoga doma u Iraku

28.04.2024 u 10:39

Bionic
Reading

Iračka zvijezda društvenih mreža Ghufran Sawadi, poznatija kao Umm Fahad, ubijena je ispred svog doma u Bagdadu, glavnom gradu Iraka, rekao je izvor iz bagdadske policije za CNN. Napad se dogodio u području Zayouna istočno od Bagdada, a sve je snimila nadzorna kamera

Na snimci se vidi kako napadač na motociklu puca i na mjestu ubija Sawadi. Izvor bagdadske policije potvrdio je CNN-u autentičnost videa.

Irački ministar unutarnjih poslova priopćio je u petak navečer, nakon napada, da 'formira specijalizirani radni tim za utvrđivanje okolnosti ubojstva žene poznate na društvenim mrežama, od strane nepoznatih napadača'.

Sawadi je bila popularna na TikToku, gdje je dijelila videozapise na kojima pleše uz pop glazbu u pripijenoj odjeći. U prošlosti je iračko pravosuđe te videozapise smatralo neprikladnima. Sawadi je bila osuđena na šest mjeseci zatvora zbog 'zločina proizvodnje i objavljivanja nekoliko filmova i videa koji sadrže nepristojan jezik, kršeći javno ćudoređe i moral', navodi se u priopćenju iračkog pravosuđa.

Sawadi je samo jedna u nizu osoba u Iraku koje su zbog aktivnosti na društvenim mrežama bile mete smrtonosnih napada. Još jedna popularna iračka tiktokerica, Noor Alsaffar, poznata kao Noor BM, ubijena je u Bagdadu u rujnu 2023. Imala je preko 370.000 pratitelja na Instagramu i TikToku, objavljivala je kratke snimke o modi, kosi i šminki, a često je i plesala.

Irački režim sustavno krši ljudska prava. Tamošnji parlament usvojio je u subotu zakon kojim se istospolne veze kriminaliziraju uz maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina, rekavši da je cilj poduprijeti vjerske vrijednosti. Zagovornici prava osudili su zakon kao najnoviji napad na LGBT zajednicu u Iraku.