dostavljali hranu

Strani humanitarci ubijeni u zračnom napadu u Gazi

02.04.2024 u 06:16

Bionic
Reading

Pet zaposlenika španjolske humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) ubijeno je u navodnom izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze, izvijestili su palestinski mediji.

Humanitarni djelatnici iz Poljske, Australije, Irske i Britanije bili su među žrtvama napada na vozilo južno od Deir al-Balaha u središtu zaposjednutoga obalnog pojasa, izvijestio je Times of Israel.

"Svjesni smo izvješća da su članovi tima World Central Kitchen ubijeni u napadu IDF-a dok su radili na pružanju podrške našim humanitarnim naporima za dostavu hrane u Gazi", objavio je WCK na X, bivšem Twitteru.

"Ovo je tragedija. Djelatnicii humanitarne pomoći i civili NIKADA ne bi smjeli biti meta. IKADA", napisala je humanitarna organizacija.

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su u Telegramu u ponedjeljak navečer da istražuju izvješća.

"Nakon izvješća o osoblju Svjetske središnje kuhinje u Gazi danas, IDF provodi temeljit pregled na najvišim razinama kako bi razumio okolnosti ovog tragičnog incidenta", napisao je IDF.

"IDF ulaže velike napore kako bi omogućio sigurnu dostavu humanitarne pomoći i blisko surađuje s WCK-om u njihovim vitalnim naporima da osiguraju hranu i humanitarnu pomoć ljudima u Gazi", nastavila je vojska.

WCK je uključen u dostavu pomoći za Gazu, koja je od ožujka stigla u ratnu zonu morem s Cipra. Organizacija je također preuzela distribuciju pomoći ljudima u Pojasu.

Rat u Gazi potaknut je masakrom bez presedana s više od 1200 mrtvih koji su militanti palestinskog pokreta Hamas i drugih islamističkih skupina izveli u Izraelu 7. listopada.

Izrael je odgovorio masivnim zračnim napadima i kopnenom ofenzivom. S obzirom na veliki broj civilnih žrtava i katastrofalnu situaciju u Pojasu Gaze, Izrael je izložen sve većim međunarodnim kritikama.