'NADAHNUT KREMLJEM'

Gruzija razmatra opasan zakon, EU upozorila: 'Pratimo situaciju i zabrinuti smo'

02.05.2024 u 15:21

Bionic
Reading

Visoki dužnosnik Europske unije u četvrtak je upozorio gruzijsku vladu da je prijedlog zakona o "stranim agentima" neprihvatljiv i da će predstavljati prepreku u nastojanjima te zemlje da se pridruži EU-u bude li usvojen u aktualnom obliku

Gruzijski parlament u srijedu je donio zakon u drugom čitanju, za koji oporba kaže da je nadahnut Kremljem, a istodobno je policija bacala suzavac i šok granate da bi rastjerala mnoštvo prosvjednika.

Vlada smatra zakon potrebnim da bi se zajamčilo transparentno inozemno financiranje nevladinih organizacija.

Već gotovo mjesec dana svaku noć na ulice izlazi sve veći broj prosvjednika. U srijedu je u najvećem protuvladinom skupu organiziranom dosad središte Tbilisija blokiralo desetak tisuća prosvjednika.

Gert Jan Koopman, direktor Uprave za proširenje Europske komisije novinarima je u glavnome gradu Gruzije rekao da Bruxelles prati situaciju i da je zabrinut zbog onoga što se događa.

'Lopta je na vladinoj strani terena'

"Vidimo zabrinjavajuće pomake kada je posrijedi zakonodavstvo. Zakon o transparentnosti koji je donesen u drugom čitanju, neprihvatljiv je u aktualnom obliku i stvorit će ozbiljne prepreke na putu prema pristupanju EU-u", rekao je Koopman.

"No ima još vremena. U rujnu ćemo osmisliti preporuke o tomu hoćemo li započeti pristupne pregovore s Gruzijom i objaviti izvješće u listopadu i studenom, tako da još ima vremena. No lopta je sada na vladinoj strani terena", dodao je.

Očekuje se da će gruzijski parlament razmotriti zakon u trećem čitanju za otprilike dva tjedna.