NAKON PROSVJEDA

Šef vatrogasaca: Pravilnici za unaprjeđenje sustava od danas u e-savjetovanju

03.05.2024 u 17:07

Bionic
Reading

Nakon prosvjeda vatrogasaca u petak na zagrebačkom Markovu trgu, Hrvatska vatrogasna zajednica priopćila je kako su uputili u javno savjetovanje četiri pravilnika s "ciljem daljnjeg unaprjeđenja vatrogasnog sustava i radnopravnog statusa profesionalnih vatrogasaca".

"Posljednjih je tjedana u javnosti prisutno isticanje problematike vatrogasaca, a u nastojanju iznalaženja rješenja i s ciljem daljnjeg unaprjeđenja vatrogasnog sustava koji se prvenstveno tiče radnopravnog statusa profesionalnih vatrogasaca u profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim organizacijama, glavni vatrogasni zapovjednik je pripremio i uputio prijedloge četiri pravilnika koja su od danas javno dostupni za raspravu na e-savjetovanju", izvijestili su iz HVZ-a na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

U proceduri su, istaknuli su, pravilnici o klasifikaciji postrojbi i koeficijentima složenosti poslova te radnih mjesta i mjerila za utvrđivanje radnih mjesta vatrogasaca, o kriterijima za određivanje područja odgovornosti i područja djelovanja postrojbi dobrovoljnog vatrogasnog društva, vatrogasne intervencije te načine određivanja vatrogasne opreme i broja vatrogasaca koji moraju biti u vatrogasnoj postrojbi.

Također, o mjerilima za ustroj i razvrstavanje vatrogasnih postrojbi, kriteriji za određivanje broja i vrste vatrogasnih postrojbi na području jedinice lokalne samouprave te njihovo operativno djelovanje na području za koje su osnovane te posljednji o uvjetima za stjecanje vatrogasnih zvanja, oznake vatrogasnih zvanja, funkcionalne oznake radnog mjesta, promaknuća i napredovanje kroz vatrogasna zvanja, uvjeti i način prevođenja stečenih vatrogasnih zvanja u nova vatrogasna zvanja.

  • +9
Prosvjed vatrogasaca Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

"Tijelima državne uprave na razmatranje je poslana i Uredba o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca, a prije upućivanja Vladi RH na donošenje", dodali su.

Tim pravilnicima strukturno će se riješiti organizacija vatrogasnog sustava, a što će imati direktni utjecaj na usklađivanje koeficijenata profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama i onima zaposlenim u državnoj službi.

"Ovim postupkom glavni vatrogasni zapovjednik potvrđuje namjeru rješavanja problematike koju ističu vatrogasci na terenu, a pri tome želeći naglasiti partnerski odnos i zajedništvo koji su temelj vatrogasne humane djelatnosti. Vjerujemo kako će se ovo zajedništvo vidjeti i u daljnjem rješavanju trenutne problematike, uz sinergijsko djelovanje i uz međusobno uvažanje svih strana", kažu iz HVZ-a.

  • +13
Krenula vatrogasna prosvjedna povorka prema centru grada Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Dodaju i kako je glavni vatrogasni zapovjednik poduzimao te će poduzimati i dalje sve mjere i radnje "u interesu digniteta, operativnosti i učinkovitosti statusa kojeg vatrogasci imaju u društvu, pri tome uživajući potporu Vlade RH koja je brojnim aktivnostima i činjenjima potvrdila da je vatrogastvo u organizacijskom, operativnom i sigurnosnom smislu važna sastavnica hrvatskog društva".

Nizom ulaganja iz državnog proračuna, ali i iz sredstava EU fondova, Vlada je omogućila značajan napredak vatrogasnog sustava u proteklih nekoliko godina, što je vidljivo u svim sferama vatrogasne organizacije, poručili su iz HVZ-a.

Inače, u petak su se vatrogasci iz cijele Hrvatske okupili na masovnom prosvjedu na zagrebačkom Markovu trgu u organizaciji koordinacije sindikata i udruge profesionalnih vatrogasaca nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili gašenje, odnosno zatvaranje postrojbi jer nisu u mogućnosti financirati njihov rad i zbog nezadovoljstva što HVZ nije još riješio status profesionalnih vatrogasaca.