kampanja

Etiopljani oborili svjetski rekord; za 12 sati zasadili više od 350 milijuna stabala

30.07.2019 u 12:59

Bionic
Reading

Etiopski volonteri oborili su svjetski rekord, zasadivši 350 milijuna sadnica za samo 12 sati, piše BBC

Projekt je dio velike kampanje čiji je cilj tijekom ljeta diljem zemlje zasaditi više od četiri milijarde stabala. Svaki sudionik kampanje potiče se na sadnju 40 stabala.

Udrugu koja djeluje pod nazivom Inicijativa zelenog nasljeđa (Green Legacy Initiative), predvodi premijer Etiopije Abij Ahmed, a inicijativa se provodi u 1000 gradova širom zemlje.

Cilj akcije su borba protiv uništenja šuma, nastojanje da se poništi i ublaži učinak ogoljenja zemljišta te borba protiv klimatskih promjena u zemlji koju često pogađaju suše.

Neke državne službe, agencije i uredi zatvoreni su kako bi njihovi zaposlenici mogli sudjelovati u sađenju stabala. Neki su radnici angažirani na brojenju preciznog broja posađenih stabala.

Ujedinjeni narodi podsjećaju da je pokrivenost šumom u Etiopiji pala s 35 posto na početku 20. stoljeća na nešto više od četiri posto početkom 21. stoljeća.

Etiopski ministar za inovacije i tehnologiju na Twitteru se pohvalio podatkom o broju zasađenih stabala, iznijevši podatak po kojemu su volonteri u samo 12 sati zasadili više od 353 milijuna sadnica.

Dosadašnji svjetski rekord u broju posađenih stabala u jednome danu dosad je držala Indija. U toj je zemlji 2016. godine 800.000 volontera zasadilo više od 50 milijuna sadnica.

Kritičari etiopske vlade smatraju da Abija samo želi skrenuti pozornost javnosti s velikih problema s kojima je suočena Etiopija. Kažu da su to, prije svega etnički sukobi zbog kojih je raseljeno oko dva i pol milijuna stanovnika.