tisuće na ulicama

Diljem Španjolske prosvjedi podrške Palestini: 'Izrael ubija, Europa sponzorira'

21.04.2024 u 21:39

Bionic
Reading

U stotinjak španjolskih gradova održani su u nedjelju prosvjedi pod parolom "Zaustavimo genocid u Palestini", tijekom kojeg su prosvjednici zatražili trajni prekid vatre u Pojasu Gaze te međunarodne sankcije Izraelu.

Tisuće ljudi prošle su centrom Madrida noseći transparent na kojem je pisalo "Živjela borba palestinskog naroda".

"Ovo nije rat, ovo je genocid", "Izrael ubija, Europa sponzorira" i "Gazo izdrži, Madrid se diže", vikali su prosvjednici.

"Duže od pola godine traje genocid kojem je potrebno pribrojiti 76 godina okupacije, represije, ratnih zločina i kršenja ljudskih prava Palestinaca", priopćio je organizator skupa Mreža solidarnosti protiv okupacije Palestine (RESCOP).

Izraelska vojska je u nedjelju bombardirala izbjeglički kamp u Rafahu, uz granicu s Egiptom, ubivši 48 osoba u Pojasu Gaze, a još 17 je usmrtila tijekom oružanih upada u kuće na okupiranoj Zapadnoj obali, izvijestila je španjolska javna televizija TVE. U nedjelju je u bolnici Naser Jan Yunis, koja je na jugu Pojasa Gaze bila pod dvomjesečnom izraelskom opsadom, pronađeno 60 beživotnih tijela u masovnoj grobnici, objavila je TVE pozivajući se na civilnu službu iz Pojasa Gaze.

Od listopada je vojska ubila 34.000 i ranila 76.000 palestinskih civila, podatak je zdravstvene službe Pojasa Gaze.

Parlamentarna zastupnica lijevog Podemosa i donedavna španjolska ministrica socijalnih prava Ione Belarra bila je među prosvjednicima u Madridu.

"Tražimo od španjolske vlade i EU-a da prekine suučesništvo s SAD-om", rekla je kritizirajući SAD što je u petak u Kongresu izglasao 26,4 milijarde dolara dodatne novčane pomoći za naoružavanje Izraela.

"Želimo da EU prekine odnose s Izraelom", istaknula je Bellara.

Isto su zatražili prosvjednici u Barceloni, Sevilli, Valenciji i drugim gradovima. Ovo je četvrti put od početka vojne invazije na Pojas Gaze da se u diljem Španjolske koordinirano organiziraju prosvjedi.

Izraelsko-palestinski sukob traje od 1948., a eskalirao je u listopadu napadom palestinskog pokreta Hamasa na Izrael. Tada je ubijeno 1.200 Izraelaca, a oteto 250, prema podatku izraelske vlade.

Španjolska lijeva vlada pokušava okupiti članice EU-a kako bi zajednički organizirale mirovnu konferenciju s koje bi Izrael i Palestina otišle kao dvije susjedne, suverene i međunarodno priznate države, što je prema riječima premijera Pedra Sancheza "jedini način za uspostavu dugotrajnog mira na Bliskom istoku".

Izrael se protivi priznanju Palestine, a u EU računa na podršku zemalja poput Njemačke i Češke. Sjedinjene Države su u četvrtak blokirale u Ujedinjenim narodima priznanje Palestine kako punopravne članice te međunarodne organizacije.