godpodarstva u razvoju

Bjelorusija podnijela zahtjev za članstvo u klubu BRICS

25.07.2023 u 21:48

Bionic
Reading

Bjelorusija je u svibnju podnijela zahtjev za članstvo u BRICS-u, klubu pet vodećih gospodarstava u razvoju, izvijestila je u utorak ruska novinska agencija RIA Novosti

"Ova odluka bila je logičan korak u kontekstu... proširenja suradnje u multilateralnim okvirima s tradicionalnim partnerima i prijateljskim državama", priopćilo je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi RIA.

Zemlje BRICS-a Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička Republika odbile su pridružiti se zapadnim ekonomskim sankcijama protiv svoje pete članice Rusije zbog njezina rata u Ukrajini, a koji Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom". U kolovozu bi trebali održati samit u Južnoafričkoj Republici.

Bjelorusija, blizak saveznik Moskve, također je pod sankcijama Zapada zbog suzbijanja prosvjeda i dopuštanja Rusiji da koristi njen teritorij kao platformu za invaziju na Ukrajinu. Ona je objavila da se 25 država već prijavilo za pridruživanje BRICS klubu.

Rekla je da članice BRICS-a raspravljaju hoće li postaviti kriterije za članstvo ili možda uspostaviti paralelni forum partnerskih zemalja BRICS-a.

"Važnost i utjecaj BRICS-a u svijetu stalno će rasti", navelo je bjelorusko ministarstvo.