NITKO JE NEĆE

Berlin poklanja bivšu vilu Josepha Goebbelsa: 'Spremni smo i za rušenje'

03.05.2024 u 20:07

Bionic
Reading

Njemačka savezna država Berlin na poklon nudi vilu koja je nekoć bila u vlasništvu Josepha Goebbelsa, ministra propagande Adolfa Hitlera. Time bi se okončala desetljećima duga raspravu o tome treba li vilu smještenu sjeverno od njemačke prijestolnice prenamijeniti ili srušiti do temelja

Berlinski ministar financija Stefan Evers poručio je u četvrtak u državnom parlamentu da vilu može preuzeti tko god to želi. Berlin je u više navrata pokušao ustupiti to zdanje saveznim vlastima ili pokrajini Brandenburg, gdje se nalazi vila, ne želeći više plaćati njezino održavanje i čuvanje kompleksa, koji je s godinama zarastao i propao.

'Ako ponovno ne uspijemo, kao u prošlim desetljećima, onda Berlin nema druge mogućnosti nego izvršiti rušenje za koje smo se već pripremili', rekao je Evers.

Goebbels, jedan od Hitlerovih najbližih saveznika, dao je sagraditi luksuznu vilu 1939. godine na šumovitom mjestu s pogledom na jezero Bogensee u blizini grada Wandlitza, oko 40 kilometara sjeverno od Berlina. Povlačeći se iz Berlina, gdje je živio sa suprugom i šestero djece, Goebbels je koristio vilu i raniju kuću na tom mjestu za zabavu nacističkih vođa, umjetnika i glumaca - i navodno kao ljubavno gnijezdo za tajne afere.

  • +3
Goebbelsova vila Izvor: Profimedia / Autor: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Nakon rata, ta lokacija nakratko je korištena kao bolnica, a zatim je vilu preuzelo krilo mladih istočnonjemačke komunističke partije, koje je tamo izgradilo centar za obuku, uključujući nekoliko velikih smještajnih blokova. Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990., vlasništvo nad vilom vraćeno je državi Berlin. To mjesto je od tada postalo atrakcija za jednodnevne izletnike koji kroče kroz zaraslo zemljište i zavirkuju kroz velike prozore vile.

Goebbels se vratio u Berlin u završnoj fazi Drugog svjetskog rata. On i njegova žena ubili su sebe i svoju djecu cijanidom u Hitlerovom bunkeru dok su se sovjetske trupe približavale. Njihova raskošna obiteljska kuća na otoku u Berlinu prodana je na dražbi 2011. godine.