najveća stopa u svijetu

Alarmantne brojke UNICEF-a: Nestašica vode pogađa 347 milijuna djece u južnoj Aziji

13.11.2023 u 09:14

Bionic
Reading

Oko 347 milijuna djece u južnoj Aziji pati zbog nestašice vode, prema izvješću UNICEF-a, UN-ove organizacije za pomoć djeci, objavljenom u ponedjeljak

Više od četvrtine sve djece živi u regiji južne Azije, najmnogoljudnijoj na svijetu.

Prema UNICEF-ovu izvješću, 55 posto djece u južnoj Aziji pati od nedostatka vode - što je najveća stopa u svijetu.

"Sigurna voda osnovno je ljudsko pravo, ali milijuni djece u južnoj Aziji nemaju dovoljno vode u regiji pogođenoj poplavama, sušama i drugim ekstremnim vremenskim prilikama, koje sve više pokreću klimatske promjene", rekao je Sanjay Wijesekera, regionalni direktor UNICEF-a za južnu Aziju.

Uoči UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP28 u Dubaiju krajem mjeseca, UNICEF poziva međunarodnu zajednicu da poduzme korake kako bi djeci osigurala planet na kojem vrijedi živjeti.

U izvješću se navodi da 594 milijuna djece u svijetu još uvijek nema pitku vodu, osnovne sanitarne i higijenske uvjete, što ih čini posebno ranjivima na nestašicu vode i opasnosti, šokove i stresove uzrokovane klimom.

Nedostatak vode utječe na dobrobit i rast djece, stvara nesigurnost opskrbe hranom, pothranjenost i bolesti.

Nedostatak vode također utječe na poljoprivredu, industriju i gospodarski rast. A ako poljoprivrednicima loše ide, veća je vjerojatnost da će djeca biti prisiljena na dječji rad, navodi se u izvješću.

Prošle godine u južnoj Aziji 45 milijuna djece nije imalo pristup pitkoj vodi - više nego u bilo kojoj drugoj regiji. No UNICEF je rekao da se pristup vodi brzo širi i nadaju se da će se taj broj prepoloviti do 2030.