'PHARMA BRO'

Zgrozio je svijet nakon podizanja cijena lijeka koji spašava živote. Sad ima novi projekt

07.08.2023 u 14:04

Bionic
Reading

Martin Shkreli, poznat i kao 'Pharma Bro', poduzetnik je albansko-hrvatskih korijena, bivši direktor Turing Pharmaceuticalsa i osuđeni prevarant, najpoznatiji po dizanju cijena Daraprima, lijeka za malariju i AIDS, s 13,50 dolara na 750 dolara po tableti. Nedavno je ponovno odlučio zakoračiti na zdravstveno tržište, ovaj put umjetnom inteligencijom – predstavio je, naime, dva medicinska AI chatbota: liječnika Dr. Guptu i veterinara Dr. McGratha. No internet i AI zajednica ubrzo su dočekali 'na nož' ionako im mrsko lice farmaceutske industrije

Podsjetimo, Shkreli, odnosno njegova tvrtka Turing Pharmaceuticals, kupila je 2015. ekskluzivna prava za proizvodnju Daraprima, lijeka protiv malarije i HIV-a, te povisio cijenu sa 13,50 dolara po tableti na 750 dolara. Taj lijek, među ostalim, koriste i trudnice te oni koji boluju od raka.

Tri godine kasnije, 2018., osuđen je na sedam godina zatvora zbog pronevjere vrijednosnih papira i manipulacije s dionicama u tvrtki Turing Pharmaceuticals na čijem je čelu bio.

U siječnju 2022. Shkreliju je naređeno da vrati 64,6 milijuna dolara dobiti ostvarene povećanjem cijena i stvaranjem, kako je Federalna komisija za trgovinu navela, 'mreže ograničenja protiv tržišnog natjecanja' kako bi se spriječilo konkurente da naprave jeftiniju generičku verziju. Pušten je ranije iz zatvora u rujnu 2022.

S projektima nije stao ni nakon zatvora i optužbi. U travnju ove godine je, naime, pokrenuo medicinski AI chatbot Dr. Gupta, koji je The Daily Beast nazvao 'medicinskom i pravnom noćnom morom', dok istraživači kažu da ne vide razliku između tog chatbota i pretraživanja simptoma na Googleu. S druge strane, mnogi su na društvenim mrežama pohvalili projekt te naveli 'da dobro funkcionira neovisno o tome mrzite li Shkrelija ili ne'.

'Koristeći najnovije tehnike u AI-ju i LLM-u, dr. Gupta može odgovoriti na bilo koje pitanje u vezi sa zdravljem, u bilo kojem trenutku, a od vas je udaljen samo jednim klikom.

Nadam se da možemo smanjiti troškove zdravstvene zaštite s agentima umjetne inteligencije kao što je dr. Gupta, vraćajući vrijeme liječnicima koji su preopterećeni i štedeći za proračun. Dr. Gupta nije liječnik, ali mislim da će pomoći mnogim ljudima, posebno onima u ekonomski nepovoljnijim okruženjima', napisao je Martin Shkreli na svom profilu na LinkedInu.

Osim Dr. Gupte, predstavio je i veterinara, dr. McGratha, s kojim korisnici mogu razgovarati o zdravstvenim problemima svog ljubimca.

'Nijedan od agenata za chat na DrGupta.ai, uključujući dr. Guptu i dr. McGratha, nisu pravi liječnici ili medicinski stručnjaci. Agenti Dr. Gupta chatbotovi su umjetne inteligencije namijenjeni pružanju medicinskih informacija kao alternative tražilici. Sredstva Dr. Gupta nisu namijenjena za medicinsku ili kliničku upotrebu. Sredstva Dr. Gupta nisu namijenjena dijagnosticiranju, liječenju, ublažavanju ili sprječavanju bilo koje bolesti ili stanja. Dr. Gupta može dati nepouzdane odgovore.

Predlažemo da se za sva medicinska pitanja obratite svom liječniku ili drugim medicinskim stručnjacima. Korištenjem Dr. Gupte pristajete na gore navedene uvjete i odredbe i slažete se da nas nećete smatrati odgovornima ako poduzmete bilo kakvu radnju ili neaktivnost koju predlože agenti Dr. Gupta ili naša web stranica. Toplo vam savjetujemo da pitate svog liječnika o bilo kakvoj medicinskoj njezi koja vam je potrebna', navodi se na stranici prije nego što započinjete razgovor s AI-jem.

Shrkeli nije dugo trebao čekati na kritike korisnika na društvenim mrežama na kojima je inače vrlo aktivan, kao ni na kritike istraživača koji sumnjaju u valjanost ovog AI proizvoda. Nakon što je Sasha Luccioni, istraživačica umjetne inteligencije u Hugging Faceu, ustvrdila da se 'veliki jezični modeli ne bi trebali koristiti za davanje medicinskih savjeta', Shkreli je krenuo u ofenzivu, nazivajući je 'AI Karen' (u SAD-u je Karen osoba koja svisoka razgovara s drugima, nametljiva je, glasna i ima sulude zahtjeve, op.a.). Također je, naizgled u šali, prijetio kritičarima na Twitteru.

Prepirke na društvenim mrežama osvijetlile su zabrinutost u vezi s upotrebom umjetne inteligencije u zdravstvenim ustanovama i u vezi s rizicima platforme koja upravlja personaliziranim zdravstvenim podacima koju vodi netko sa Shkrelijevom prošlošću.

'Generativni jezični modeli su, po dizajnu, loši za medicinsku dijagnozu', kaže Luccioni za Fast Company. 'Oni jednostavno generiraju tekst na temelju korisničkih unosa, što može rezultirati pružanjem potpuno lažnih i pogrešnih informacija. Dijagnostička medicina također uključuje uzimanje u obzir karakteristika pacijenata kao što je njihova povijest bolesti, što jezični modeli jednostavno ne mogu učiniti u svom trenutnom obliku', upozorila je Luccioni.

Iako će svaka priča koja uključuje Shkrelija sigurno podići obrvu, ona također ukazuje na veći problem unutar sektora umjetne inteligencije: oni koji traže slavu i bogatstvo bezglavo rone u zlatnu groznicu ne mareći za posljedice. AI ostaje relativno neregulirano područje, a mnogi koji hvale sustave temeljene na LLM-u, i to više nego zaslužuju, uhvatili su val 'hajpa' oko AI-ja u svijetu.

Zdravstveni prostor je već imao problema s umjetnom inteligencijom. 'Povijest umjetne inteligencije u tehnologiji usmjerenoj na pacijente zasad nije baš optimistična', kaže Helen Salisbury, britanska obiteljska liječnica, ukazujući na Babylon Health, sustav temeljen na umjetnoj inteligenciji koji je u posljednjih pet godina isproban u Velikoj Britaniji i kojeg se optužuje za neučinkovitost i povrede podataka. 'Još uvijek sam vrlo skeptična oko toga može li uopće taj alat za provjeru simptoma učiniti više od pukog pretraživanja na Googleu', kaže ona.

'Kada osuđeni prevarant poput Martina Shkrelija ponudi 'tehnološka rješenja' za pristup zdravstvenoj skrbi koristeći najnovije i popularne izraze, trebali bismo se ozbiljno zabrinuti je li riječ o novoj prijevari. On nam je pokazao tko je', kaže Mike Katell, suradnik za etiku na Institutu Alan Turing, britanskom nacionalnom institutu za podatkovnu znanost i umjetnu inteligenciju.