medicina

U 3D printeru otisnuli endoskop s lećom tankom poput ljudske dlake koji otkriva bolesti srca

22.07.2020 u 13:21

Bionic
Reading

Međunarodni tim istraživača i inženjera odlučio je promijeniti način na koji vidimo ljudske bolesti. Poslužili su se 3D mikro printerom kako bi otisnuli najmanji, fleksibilni endoskop na svijetu za proučavanje krvnih žila

Nova studija objavljena u prestižnom časopisu Light: Science & Applications otkriva kako je tim istraživača, predvođen ARC Centrom izvrsnosti za nanoskalnu biofotoniku (CNBP) Sveučilišta u Adelaideu, razvio najsitniji endoskop na svijetu.

U srcu endoskopa nalazi se maleni, u 3D printeru ispisani objektiv na kraju optičkih vlakna, tankih poput ljudske dlake. Zajedno sa zaštitnim omotačem katetera, cijeli je uređaj širok manje od pola milimetra. To znači da se može sigurno provući kroz usku arteriju.

'Koristili smo tehnologiju za 3D skeniranje aterosklerotskih plakova unutar zidova krvnih žila. Oni su čest uzrok srčanih udara', objašnjava vodeća autorica dr. Jiawen Li, uvjerena da će ovaj endoskop pomoći kliničarima da bolje razumiju uzroke i napredovanje različitih bolesti.

Dobivene slike kvalitetnije su od onoga što se može dobiti pomoću uređaja koji se trenutno koriste za pretkliničku i kliničku dijagnostiku kardiovaskularnih bolesti. A budući da je alat toliko malen, manja je i vjerojatnost da će nanijeti bilo kakvu štetu tijelu.

Iako su za ovu dijagnostiku uvijek bili potrebni manji endoskopi, problem je prethodno bio kako napraviti manju leću. Bilo je pored nemoguće stvoriti uređaj tanak poput kose, sa svom tom kompliciranom optikom iznutra. Zbog toga se tim okrenuo 3D mikrotisku.

'Smanjivanje tradicionalnim proizvodnim metodama uzrokovalo je mnogo problema sa zamagljivanjem slika. One nisu bili visoke kvalitete', rekao je dr. Li. 'U 3D mikrotisku možete ispisati bilo koji oblik u tako malenim mjerama.'

U timu su i svjetski lideri 3D ispisa sa Sveučilišta u Stuttgartu koji su s dr. Li radili na ispisu složenih leća promjera svega nekoliko stotina mikrona. Krajnji rezultat je maleni endoskop koji bilježi jasne, oštre slike.

Tim inženjera, fizičara, kardiologa i biologa nada se da ova tehnologija može pomoći i širem krugu pacijenata otkrivanjem drugih stanja poput raka pluća.

'Endoskop se može uklopiti u male grane dišnih puteva bez straha oštećenja', rekla je dr. Li. Uređaj bi mogao pomoći i u razvoju boljih lijekova i tretmana te usmjeravati stentove u arterijama.

'Želimo ljudima pružiti priliku da dobiju najbolji tretman i pomoći liječnicima da jasnije vide bolest', otkriva dr. Li. 'Ova tehnologija mogla bi pomoći u spašavanju života pacijenta.'