OKRUGLA OBLJETNICA

Srce slavi 20 godina nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa

08.09.2020 u 11:35

Bionic
Reading

Povodom dvadesetogodišnjice rada u Srcu su sve nove članice u 2020. godini oslobodilo plaćanja priključne pristojbe

Sveučilišni računski centar (SRCE) 8. rujna obilježava 20 godina Croatian Internet eXchangea (CIX), nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa.

CIX je usluga Srca koja omogućava racionalniju uporabu prijenosnih kapaciteta, povećava sigurnost internetskog prometa i povećava ukupnu kvalitetu interneta u Hrvatskoj. Prisutan na dvije lokacije u Zagrebu i trenutačno ima 33 aktivne članice.

Korištenjem CIX-a smanjuju se troškovi davateljima internetskih usluga i krajnjim korisnicima. CIX omogućava realizaciju najkvalitetnije mrežne povezanosti najkraćim putem unutar Hrvatske, poručili su iz Srca povodom okrugle obljetnice.

Skok prometa zbog pandemije

U drugoj polovici ožujka ove godine, kad je krenula online nastava na području cijele Hrvatske uslijed krize izazvane pojavom korona virusa i bolesti COVID-19 - ali i tjednu u kojem su mnoga tijela javne i državne vlasti te gospodarstva intenzivnije započela s prelaskom na rad u online okruženju - zabilježen 15 postotni rast prometa kroz CIX, što predstavlja značajan skok u odnosu na uobičajeni trend.

Iako je inicijalno zamišljen kao mjesto spajanja hrvatskih internetskih mreža, CIX je ubrzo postao i 'meta' inozemnih pružatelja internetskih usluga koje preko CIX-a pružaju pristup svojim uslugama i sadržajima za sve hrvatske korisnike interneta.

Odabir CIX-a za povećanje dostupnosti tako važnih infrastruktura dodatno je naglasio ulogu i važnost CIX-a u razvoju interneta u Hrvatskoj.

Od 2008. godine CIX je punopravni član udruženja europskih središta za razmjenu internetskog prometa (European Internet Exchange Association, Euro IX), čiji je cilj promoviranje kulture otvorene razmjene ideja i iskustava među članicama.

Od uspostave do danas kroz CIX je preneseno preko 640 petabajta podataka (jedan petabajt sadrži 1000 terabajta).

Prve članice

Croatian Internet eXchange uspostavljen je Memorandumom potpisanim 8. rujna 2000. godine kao nacionalno središte za međusobnu razmjenu internetskog prometa. 

Potpisnici memoranduma o osnivanju CIX-a su bili AT&T Global Network Services Hrvatska, Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet, Hrvatska radio televizija, Hrvatske telekomunikacije, Iskon Internet i VIP-NET. Prve operativne članice CIX-a bile su CARNet i Iskon Internet. 

Srce, inicijator uspostave i koordinator CIX-a od njegovog nastanka, osigurava tehničke uvjete za međusobno povezivanje i neprekidni rad tijekom cijele godine. U radu CIX-a djeluje Forum CIX-a kao savjetodavno tijelo koje čine imenovani predstavnici članica CIX-a.

Povodom dvadesetogodišnjice rada u Srcu su sve nove članice u 2020. godini oslobodilo plaćanja priključne pristojbe.