GEJMING INDUSTRIJA

Negativni trend se nastavlja: Take Two zatvara dva uspješna gejming studija

02.05.2024 u 08:58

Bionic
Reading

Oba studija pripadaju sekciji Take-Twoa pod imenom Private Division

Mega-izdavač Take-Two Interactive zatvara studo Roll7, poznatiji po igri Rollerdrome, kao i tvorce simulacije leta u svemir Kerbal Space Program 2, Intercept Games, piše Bloomberg.

Roll7

Roll7 ima sjedište u Londonu, a 2008. su ga osnovali dugogodišnji prijatelji Tom Hegarty i Simon Bennett. Roll7 je studio koji stoji iza OlliOlli, OlliOlli World i Rollerdromea, fantastičnih igara s mehanikama temeljenima na kotačima. OlliOlli je bio Vita hit 2014., a World je stigao početkom 2022. — oba su sjajna, a posebno potonji koji šarmantno kombinira platformski žanr sa simulacijom skateboardinga. Rollerdrome je također izvrsna igra: akcijska pucačina iz trećeg lica koja izgleda kao isječak distopijske znanstvene fantastike iz 1970-ih.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Roll7

Roll7 je osvojio više prestižnih nagrada tijekom godina, uključujući nedavne pobjede na BAFTA-i i DICE-u. Kao što ime studija govori, Roll7 programeri znaju kako napraviti nevjerojatno glatke akcijske igre.

Take-Two je kupio Roll7 u studenom 2021. i učinio ga podružnicom Private Divisiona, izdavačke kuće za male i srednje izdavačke poslove. Prema Bloombergu, Take-Two planira zatvoriti Roll7, dok će osoblju ponuditi otpremnine.

Intercept Games

Intercept Games ima sjedište u Seattleu i odgovoran je za Kerbal Space Program 2, popularan naslov simulacije letenja koji je tehnički još uvijek u ranom pristupu na Steamu. Take-Two je 2020. osnovao Intercept posebno za upravljanje Kerbal Space Programom 2, a igra je primala ažuriranja otkako je 'puštena u rad' u veljači 2023.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Intercept Games

Take-Two tek treba potvrditi da zatvara Intercept Games, ali nije rekao ni da nije. Tvrtka je u ponedjeljak podnijela obavijest u Washingtonu u kojoj iznosi planove za otpuštanje 70 ljudi i trajno zatvaranje njihovog mjesta poslovanja, a neki programeri Kerbala potvrdili su svoje nedavne odlaske. Private Division nastavit će ažurirati Kerbal Space Program 2, rekao je Take-Two u izjavi.

Izdavački div nastavlja s otkazima

Take-Two jedna je od najvećih kompanija za videoigre - koja je prošle godine prijavila prihod od 5,3 milijarde dolara. Vlasnik je Grand Theft Auto i matične tvrtke Rockstar Games, 2K, Private Division, Zynge i - nedavno - Gearbox Softwarea. Take-Two kupio je Borderlands studio Gearbox u ožujku za 460 milijuna dolara. Grand Theft Auto VI, nedvojbeno najočekivanija igra desetljeća, trebala bi dodati milijarde na krajnji rezultat Take-Twoa 2025. godine.

U travnju je Take-Two najavio planove za otpuštanje 5 posto svojih zaposlenika, ili otprilike 600 ljudi, do kraja 2024. Također je otkazao neke projekte u razvoju. Kada su vijesti o planiranim otpuštanjima objavljene prošlog mjeseca, Take-Two nije identificirao koji će studiji pretrpiti udar, ali sada znamo da to uključuje Roll7 i Intercept. Tvrtka je, podsjeća Engadget, u 2023. također otpustila neke radnike Private Divisiona.

Procjenjuje se da je 2024. do sada u industriji videoigara otpušteno 9400 ljudi, a 2023. otpušteno je ukupno 10500 radnika. Sony, Microsoft i Riot Games zajedno su otpustili 3300 zaposlenika samo ove godine, a posljedice iz Implozija financiranja Embracer grupe nastavlja se širiti, s brojnim zatvorenim studijima i više od 1400 raseljenih radnika.