ZELENA ENERGIJA

Krenuo online servis za energetski učinkovite poslove

03.02.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Nova burza poslova online spaja ponudu i potražnju na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Nadaju se do kraja prve godine rada prikupiti 300 tisuća korisnika

Postalo je, čini se, moderno pokrenuti nišnu burzu poslova online. Prije je to bilo rezervirano za web-odredišta kao što je Rep.hr, no u međuvremenu se pojavio servis Trebami.hr, a i tehnološki blog Netokracija počela je na svojim stranicama oglašavati poslove.

Trendu se pridružilo i web-odredište ZelenaEnergija.org pokrenuvši u sklopu svojih stranica Burzu poslova namijenjenu pojedincima i tvrtkama koji traže izvođače radova ili dobavljače opreme i materijala iz domene energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, kao što su izvođenje sustava solarnog grijanja, grijanje toplinskim pumpama, peletima ili nekim drugim gorivom, učinkoviti sustavi za ventilaciju i klimatizaciju, niskoenergetska i pasivna gradnja, obnova fasade, stolarije i drugih elemenata, nabava električnih vozila i slično.


Omogućuje izdavanje konkretnih ponuda za vrlo konkretne upite i na taj način otvara nove poslove i gradilišta. S vremenom će u okviru Burze biti ponuđeni i drugi podaci o tvrtkama, njihovim uslugama, proizvodima i referencama te ocjene klijenata/kupaca, ali i druge srodne informacije s matičnog web-odredišta ZelenaEnergija.org (stručni savjeti, analize, financiranje).

Poslove je moguće nuditi i tražiti u ukupno jedanaest kategorija. Ponuda i potražnja trenutačno još nisu velike jer je u tijeku popunjavanje baze, što bi se trebalo uskoro promijeniti. Naime, u Zelenoj energiji do kraja prve godine rada očekuju kako će imati tristo tisuća korisnika.

Zasad je besplatan za sve korisnike - i predavatelje poslova i ponuđače usluga i proizvoda. Ali u planu je uvođenje pretplate na pristup poslovima, kao i oglašavanje srodnih usluga i proizvoda.


'Burza poslova logičan je nastavak servisa koji je već pet godina na raspolaganju našim klijentima (tvrtkama iz domene obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti)', govori Silvia Pavić Jović, autorica Zelene energije. Uz nju, idejni začetnik i realizator bio je inženjer Zoran Jović

Izradu je preuzeo tim iz studija Vigoran koji je razvio potpuno automatiziranu web-aplikaciju s messaging-sustavom te dojavljivačima za nove projekte. Trajala je oko dva mjeseca, iako je ideja razrađena još godinu dana ranije tijekom prijave na jedan natječaj za sredstva i fondova Europske unije.

'Podršku projektu tada je dao i pjevač Rambo Amadeus koji će se, vjerujemo, uključiti i u ovu verziju, čim se razvije do većih razmjera', kaže Pavić Jović.